Audi TT: Mer enn bokstavlek - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
Mer enn bokstavlek
PRØVEKJØRT: En liten S bak TT viser at dette er den kraftigste Audi TT noensinne. Så da gjenstår spørsmålet: Er mer fart nok?
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2021).

Twitter RSS
bsgif

Først publisert i Bil 7 - 2008.

På hjemmebane, i Ingolstadt, rett utenfor München, gjør Audi alt de kan for å løfte sin TT frem i rampelyset. Da første uke av mai var unnagjort var 11 biler solgt så langt i år – i hele fjoråret stoppet det norske salget på 86 – det ga den en 118.-plass på salgslisten. Vi snakker med andre ord om en nisjebil.

 

Sportsbil til hverdags

Nisje til tross – Audi TT er noe så herlig som en sportsbil du kan bruke til hverdags. Selv med forhjulstrekk byr den på en akkurat passe porsjon sportslighet – med firehjulstrekk skrur den til skruen enda noen hakk og gir deg det grepet du trenger.

Har du vært på jakt etter den sportslige TT’en har du så langt hatt valget mellom en toliters turbo med 200 hester, eller en altfor tung og litt for tørst, 3,2 liter med 250 hester. Når Audi nå henger sin etter hvert godt kjente S på bilen, får den en etterlengtet effektøkning til
272 hk, og firehjulstrekk som standard.

Du kan velge om du vil ha coupé eller roadster – bortsett fra det er svært mye standard.

 

Audiofili

Idet du starter den nyfriserte 2-literen hører du straks forskjellen. TT har kommet i stemmeskiftet og utstøter en bestemt, lavfrekvent brumming. Gi litt gass, og en pirrende og distinkt plystrelyd blander seg inn i resten av motorlyden – trolig på grunn av en større turbo. Legg til det dempede smellet ved hvert gearskift. Om du ikke er særs god i poker er det vanskelig å holde tilbake et smil.

Motoren er den samme som du finner i Audi S3 – det betyr at de fleste komponentene er forsterket og den omtalte, hvinende turboen større. I tillegg har TTS fått forbedrede innsug og forbedret utblås.

 

Rask og raskere

Fra stillestående til 100 går unna på 5,4 sekunder med manuell girkasse, og 5,2 med S tronic dobbelkløtsjkasse. Da er du bare to tideler bak en potent bil som BMW Z4 M Coupé og to tideler raskere enn en Porsche Cayman S.

TTS er utstyrt med en Sversjon av Audis Magnetic ride som standard. Bak navnet skjuler det seg bruk av elektromagneter som styrer viskositeten til den magnetiserte væsken i støtdemperne. Dermed kan du styre fjæringskomfort fra stiv til stivere. Begge er til å leve med – i hvert fall før vi har prøvd på norsk telehiv. Personlig foretrekker vi den stiveste varianten – den kler bilen og gir deg godt grep selv på svært svingete veier rundt Ingolstadt. Skulle vi ønske oss noe, måtte det være enda litt mer direkte styrefølelse.

 

Forbedret Quattro

En forbedret versjon av firehjulstrekksystemet Quattro hjelper også godt til her. Systemet nå er i stand til å flytte nesten 100 prosent av kreftene til for- eller bakhjulene, og takket være en forhåndsøkning av trykket skjer det dobbelt så raskt som tidligere.

Det hele gjør bilen raskere og tryggere, men kanskje litt kjedeligere. Sportsbil skal gjerne skyve i baken – den følelsen får vi ikke i TT slik den er satt opp nå.

Kritikken mot bilen blir noe av den samme som mot resten av S-modellene til Audi: Det er nesten litt for perfekt. Man ser tallene og kjenner grepet – men det føles som det mangler litt av råskapen som gir det følelsesmessige kicket som man elsker ved en sportsbil – kan vi håpe på en TT RS?

Flere bilder finner du på www.bilnorge.no/audi – der kan du også lese om hva vi mener om TT med turbodiesel.

Audi TTS
Motor: 4-sylindret bensinturbo, 1984 ccm. Ytelse: 272 hk v/6000 o/min, 350 Nm v/2500 o/min.
Egenvekt: 1395 kg.
Forbruk: 0,79 l/mil.
CO2-utslipp: 191 g/km.
0–100: 5,2 sekunder.
Toppfart: 250 km/t.
Pris: 763.800
Konkurrenter: BMW Z4 3.0i, BMW 135i Coupé, Porsche Cayman S,
Mercedes-Benz SLK 350, Nissan 350Z, Mazda RX-8.

pic

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse


Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: