Volvo : Volvo varsler glatt vei - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img
3 bilder i galleri
Volvo varsler glatt vei
Volvo gjør det tryggere å ferdes på skandinaviske vinterveier. Biler som observerer risiko deler denne informasjonen med andre sjåfører og veimyndighetene.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif

Personbildelen av Volvo, Volvo Cars, har innledet et pilotprosjekt i samarbeid med Trafikkverket i Sverige og Statens Vegvesen i Norge der informasjon om veifriksjon fra utvalgte biler deles via et skybasert system.

- Pilotprosjektet er et av de første praktiske eksemplene på hvordan kommunikasjon mellom kjøretøy over mobilnettet gjør det mulig for bilene å "snakke" med hverandre og med trafikkmiljøet. Dette kan bidra til å gjøre trafikken sikrere – sier Erik Israelsson, prosjektleder for Cooperative ITS (Intelligent Transport System) i Volvo Cars.

Testprosjekt
- Vi har 50 testbiler på veiene, og neste vinter vil dette antallet øke betraktelig. Målet vårt er å gjøre teknologien tilgjengelig for våre kunder innen et par år, sier Israelsson.

Når en testbil oppdager nedsatt friksjon på en veistrekning sendes informasjonen til Volvos database via mobilnettet. Fra basen går det umiddelbart ut en advarsel til andre kjøretøy som befinner seg i det aktuelle området slik at sjåførene advares om den potensielle faren.

En advarsel om glatt veistrekning dukker opp på instrumentpanelet. Applikasjonen i kjøretøyet vil bli utformet slik at denne advarselen er tilpasset risikonivået, basert på bilens fart og veiforhold.

LES OGSÅ: Veikryss uten ulykker

Gir sikrere veier
I tillegg sendes informasjonen til veimyndigheten i det aktuelle området slik at de raskt kan gripe inn med tiltak som salting, strøing eller snømåking.

- Når veimyndighetene har tilgang til informasjon fra et større antall biler, kan dataene brukes til å vedlikeholde vinterveiene mer effektivt. Informasjonen vil kunne forbedre sikkerheten ytterligere for alle som ferdes på veien. Dette vil også kunne redusere saltingen der det ikke er nødvendig, og med dette redusere miljøpåvirkningene, sier Erik Israelsson.

Volvo Cars tar selvsagt hensyn til de involverte sjåførenes personvern, så informasjonen som deles med veimyndighetene vil ikke omfatte data fra de enkelte kjøretøyene – den samlede informasjon brukes kun for å beskrive den nåværende statusen på veinettet.

Starten på fremtiden
- Dette er bare begynnelsen. I fremtiden kommer vi til å få mer utveksling av viktig informasjon mellom kjøretøy, sier Erik Israelsson.

Han legger til at det ligger et betydelig potensial på dette området – som tryggere trafikk, en mer behagelig kjøretur og bedre trafikkflyt.

LES: Mer om Volvos fremtidsplaner

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse

logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: