Touchless Touchskjerm - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
Touchless Touchskjerm
Egentlig har vel utviklingen av berøringsløse kontakter pågått lenge. Men pandemien satte fart i arbeidet med å fjerne enda en mulig smittekilde.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif

Å bruke håndbevegelser for å få utført et eller annet er i seg selv ikke nytt.

Flere bilmodeller har vært utstyrt med gest-kommando, der du kanskje hytter med høyre neve for å bytte kanal på radioen, eller no’.

Men dette er noe annet. Her snakker vi om en berøringsskjerm, som du er vant til, med felter som lar deg hente opp navigasjon eller velge radiokanaler eller innstille elementer i bilen.

Og så trykker du på ønsket felt, men du trykket ikke. Du trykker i løste luften, men dingsen oppdager hva du hadde tenkt å trykke på.

«Air Button» – luft-kontakt kaller Jaguar Land Rover sitt system, som de utvikler sammen med universitetet i Cambridge som en del av jobben med deres Destination Zero.

De snakker om prediktiv berøring, med andre ord: sensorer og kunstig intelligens bestemmer seg for hvor du har bestemt deg for å sette fingeren.

Systemet leser bevegelsene dine og følger øyet og har dannet seg et inntrykk av mønsteret ditt før det reagerer.

«Men det er ikke bare redusert smittefare ved at man unngår patogen-infiserte overflater som er poenget her», sier Lee Skrypchuk – han jobber med HMI hos Jaguar Land Rover. «Sikkerheten bedres fordi du bruker mindre tid på å se på skjermen», la han til.

Det er ikke sagt noe om når systemet er på plass i bilene, men på andre områder er såkalt «mid-air haptics» allerede en del av virkeligheten.

Tenk deg en stor bestillingsskjerm i en burger-bule. Men i tillegg til den har man nå et sett med ultralyd-transmittere som modulerer ultralyd-bølgene slik at de gir den en følelse av at du berører dem med deler av kroppen din som ikke er hårete.

Kanskje en finger.

Så fekter du i løse luften for å bestille cheese-burgeren og colaen din – uten egentlig å ha berørt noe.

Spør du meg, så vil jeg heller ha en vanlig bryter, med et positivt klikk – selv om jeg må vaske henda etterpå.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: