To blad Seat Ibiza på Ibiza
To blad Seat Ibiza på Ibiza
To blad Seat Ibiza på Ibiza
To blad Seat Ibiza på Ibiza
To blad Seat Ibiza på Ibiza
To blad Seat Ibiza på Ibiza
To blad Seat Ibiza på Ibiza
To blad Seat Ibiza på Ibiza
To blad Seat Ibiza på Ibiza
To blad Seat Ibiza på Ibiza
To blad Seat Ibiza på Ibiza

Velkommen tilbake til Ibiza

Ibiza – ikke øya, men den på fire hjul – fyller et tredels århundre. 33 år. Den siste ble solgt i Norge i 2006, men nå er det slutt på import-oppholdet, og den nye er på vei tilbake.

Publisert Sist oppdatert

Ibiza er den mest solgte Seaten i Norge. Tallene er ikke imponerende, men Ibiza endte da i hvert fall på 3500 av et totalt Seat-volum på litt over 10.000.

Den første ble tatt hjem og solgt i 1990, men ikke et eneste år frem til det hele ble avsluttet nådde volumet over 500.

Det skal med andre ord ikke mye til, nå som importen kommer i gang igjen om noen måneder, å slå disse gamle rekordene.

Egentlig er det vel bare Ibiza som virkelig representerer linjene tilbake, og av de to er altså Ibiza den med den lengste familiehistorien.

Det er fem generasjoner siden den første dukket opp og det skjedde med vesentlig hjelp utenfra. Husk at da Ibiza debuterte, sommeren 1984, var Seat blitt en selvstendig bedrift, men fremdeles var det arven etter Fiat som preget dem.

Panda, 127, Ritmo og 131 ble alle sammen fremdeles produsert i sine spesielle spanske versjoner – og fabrikken var ikke akkurat utstyrt med verdens mest operative utviklingsavdeling.

Derfor gikk man til Giugiaro i Torino for å få hjelp til karosseriet. Og fra Porsche i Weissach fikk de en glimrende motor – utvilsomt den mest effektive i segmentet den gangen.

Men Teo Garcia, en Seat veteran som har vært med på alle fem Ibiza-generasjonene minner om at ting har skjedd etter det også. Den første 1,5-liters Ibizaen brukte 0,78 l/mil. Dagens, med 1,5 TSI motor bruker under en halv liter.

Han har et annet morsomt eksempel også. «Den første generasjonen brukte 60 timer på samlebåndet før den var ferdig. Dagens har en produksjonstid på bare 16 timer»

Dessuten husker han hvordan de arbeidet med designen den gangen.

– Man skulle tro vi jobbet for Michelangelo. Vi brukte vel mer enn to tonn gips før vi var ferdige. I dag bruker vi nok mer materiale, selv om vi også supplerer med design på skjerm. Men om vi har brukt kanskje fem tonn leire til en modell, så er det et materiale som kan brukes om igjen, og som er mye enklere å jobbe med.»

Rommeligere er den nye modellen også blitt. I forhold til første generasjon er dagens 17 cm bredere, 42 cm lenger og 5 cm høyere. Og noe av det mest utrolige: den har nesten ikke lagt på seg heller. Vektøkningen på disse 33 årene er godt under 100 kg.

Som et fullverdig medlem av VW-familien er den bygget på den nye MQB-A0 plattformen.

Vi kommer garantert til både å se mer til, og høre mere om, denne attraktive modellen i tiden som kommer.

Powered by Labrador CMS