TVR Griffith
TVR Griffith
TVR Griffith
TVR Griffith
TVR Griffith
TVR Griffith
TVR Griffith
TVR Griffith
TVR Griffith
TVR Griffith
TVR Griffith
TVR Griffith
TVR Griffith
TVR Griffith
TVR Griffith
TVR Griffith

Nytt håp for TVR

TVR er et ganske gammelt bilmerke. Fra 1946. Men det er litt vanskelig å vite om man skal skrive er eller var et bilmerke. Det har vel hatt flere Aston Martin øyeblikk enn Aston Martin selv.

Publisert Sist oppdatert

Det kan godt være at Aston Martin er kjent for en Le Mans seier. Eller for noe å gjøre med hr. Bond. Men det som i første rekke karakteriserer dem er en rekke nær-døden opplevelser som skyldes slunken kasse og der gjenopplivingen har grenset til de store Mysterier.

TVRs historie er ikke fult så dramatisk, og har verken noen Bond eller noe Le Mans. Ikke i øverste divisjon i hvert fall.

Men de har hatt sportsbiler med hår på brøstet i hele historien, og de har hatt det ene sammenbruddet – eller nesten-sammenbruddet – etter det andre.

Det siste sammenbruddet har vart siden 2017. Og det var avslutningen (trodde vi) på et annet sammenbrudd som hadde vart siden 2004.

Da kjøpte en russer opp det som var igjen av TVR, og med en produksjon som falt fortere enn en takstein som løsnet, endte det med at ikke noe mer skjedde etter 2006.

Det ble mye surr frem og tilbake, men i 2013 ble det kjent at restene var kjøpt av noen engelskmenn som i hvert fall hadde vett nok til å gå til Gordon Murray for å få ham til å designe en moderne TVR.

Resultatet så vi i 2015 – da var også Cosworth med på laget, og bilen het T37 – nummerert på Gordon Murrays vis.

(Han har etterpå fortalt at T33 hadde han reservert til en helt spesiell drøm, den bilen ble først presentert i fjor).

TVR viste seg å være en nydelig konstruksjon som også inneholdt elementer av Murrays iStream produksjonsfilosofi slik at det burde være mulig å bygge en passende fabrikk ganske enkelt.

Det første som skjedde, var at man tok deposita for levering i 2017. Det neste som skjedde var at Wales var inne i bildet. Det tredje som skjedde var at de bygde et par prototyper. Og det fjerde som skjedde var ingenting.

Nå har toppfolket hos TVR snakket med Evo Magazine og fortalt om status. Der fabrikken i Ebbw Vale fremdeles er i ferd med å bygges (det prosjektet startet i 2020) og TVR skulle være på plass der i første kvartal i år.

Som heller ikke har skjedd.

– Men det er fint å ha eksempler på virkelige, ferdigbygde biler, sier Jim Berriman. Han er CEO der og var tidligere mannen som fikk både Freelander og L322-generasjonen av Range Rover frem til produksjon.

– I stedet for noen tegninger og et prospekt, kan vi kjøre bilen hjem til mulige investorer. De kan kjøre den, studere den, vurdere den i sin egen oppkjørsel.

Men det er åpenbart ikke nok, siden det fremdeles ikke er noen produksjon på gang.

Synd hvis vi ikke skal få en siste smak av en virkelig rå, in-your-face-versjon av en klassisk britisk sportsbil. Som ikke ville klare å stave elektrifisering uansett hvor mange penger du ga dem.

Powered by Labrador CMS