Dodge Charger Daytona

Dodge Charger Daytona

Amerikansk muskelbil blir stueren

Dodge har avduket sin nye Charger og definerer den som verdens første elektriske muskelbil. Men det fins håp for dem som vil tanke i stedet for å lade også.

Publisert Sist oppdatert

Vi fikk en forsmak gjennom Dodge Charger Daytona SRT Concept for halvannet år siden, og for å tilfredsstille V8-fans lovert de både ytelser og godlåt på tilsvarende nivå som tidligere. Mange rynket nok på nesen, så det blir spennende å se responsen nå som produksjonsutgaven er vist som en ganske nøyaktig kopi av konseptet.

– Det var egentlig produksjonsbilen vi viste den gang, innrømmet Dodge-sjef Tim Kuniskis til amerikanske journalister da den ekte vare ble avduket tirsdag kveld. – Vi måtte gi menigheten en forsmak på hva vi drev med, så de fikk tid til å omstille seg.

Den spesielle fronten som Dodge kaller R-Wing er med over, ikke bare for å gjøre bilen tøff i trynet, men også for å optimere aerodynamikken. Dessuten er den inspirert av 1968-modellen Dodge Charger Daytona.

Solid fotfeste

Inntrykket av at bilen er bred er ingen illusjon – den strekker seg hele 203 centimeter fra øst til vest, eksklusiv speilhusene. Det er nesten 13 cm mer enn dagens Charger. Standard hjulutrustning er 18-tommere, men du kan få en Track Pack som inneholder Goodyear Eagle F1 Supercar 3 i dimensjon 305/35ZR20 foran og 325-bredde bak.

Pakken inneholder også massive Brembo bremser med 6-pots calipere foran og 4-pots bak som griper tak i 16-tommers skiver på alle hjul. Kjekt å ha når du skal stoppe en bilvekt på 2,6 tonn som tar deg til hundre på rundt 3,5 sekunder.

– Vi skal erstatte kompressorer med Power Shots. Den ultimate muskelbilen blir Banshee versjonen som kommer sent 2025, fortsatte Kuniskis.

(saken fortsetter etter video)

Sixpack

Han forventer ikke at hele menigheten vil konvertere til elbil over natten, så derfor lanseres også en Charger med bensinmotor. Ikke med V8, men med en twin turbo 3,0-liters rekkesekser som tilbys med 420 eller 550 hestekrefter. Denne kommer i første kvartal 2025 med den passende betegnelsen Charger Sixpack og har en Hurricane-motor som også benyttes av Jeep og Ram.

Den batterielektriske Charger Daytona er først ut i serien og kommer til sommeren. Den får en batteripakke på 100,5 kWt (93,5 kWt netto) som server en motor på hver aksel – hver med en effekt på 250 kW (340 hk). Firehjulsdrift er altså standard. I lanseringsåret inkluderer Dodge Power Shot-oppgradering som gir 40 ekstra hester i inntil 15 sekunder.

Nå er trolig denne kundegruppen vel så opptatt av ytelser som rekkevidde, men det forventes en EPA-rekkevidde på 317 miles, i overkant av 50 mil, forutsatt at du ikke er for hissig på Power Shotene.

Dedikert plattform

Charger Daytona er bygget på STLA Large-plattformen, hvilket innebærer 400 volts arkitektur og maks ladefart på 183 kW slik at du går fra 20 til 80 prosent batterikapasitet på rundt halvtimen. Den innebygde om bord-laderen er på 11 kW.

Neste år vil det komme en femdørs Charger med bedre plass i baksetet, for ifølge MotorAuthority er tredørsutgaven egentlig bare egnet for to selv om den er 525 cm lang over en akselavstand på 307 cm og er utstyrt med baksete. Høyden er 150 cm og bakkeklaringen 13 cm.

Prisen er foreløpig ikke annonsert, men MotorAuthority stipulerer en startpris på rundt 55.000 dollar på bilen som skal bygges i Ontario i Canada.

Dodge Charger Daytona
Dodge Charger Daytona
Dodge Charger Daytona
Dodge Charger Daytona
Dodge Charger Daytona
Dodge Charger Daytona
Dodge Charger Daytona
Dodge Charger Daytona
Dodge Charger Daytona
Dodge Charger Daytona
Dodge Charger Daytona
Dodge Charger Daytona
Dodge Charger Daytona
Dodge Charger Daytona
Powered by Labrador CMS