Giorgetto Giugiaro, Luc Donckerwolke og SangYup Lee med den originale Hyundai Pony
Design Talk
Pony Coupe Concept
Pony Coupe Concept
Skisse Pony Coupe Concept og N Vision 74 (fra Hyundai Design)
Fra venstre: Giorgetto Giugiaro, Luc Donckerwolke og SangYup Lee ved HMG Namyang R&D Center
Fra venstre: SangYup Lee, Giorgetto Giugiaro og Luc Donckerwolke ved HMG Namyang R&D Center
SangYup Lee, Luc Donckerwolke og Giorgetto Giugiaro med Ioniq 5
Design Talk
Giorgetto Giugiaro
Giorgetto Giugiaro

Gjenskaper designikon

Hyundai kloner røttene

Da vi fikk presentert konseptbilen 45 på Frankfurtutstillingen i 2019 var det mye snakk om den opprinnelige Italdesignede Pony Coupé Concept som fremdeles regnes som selve DNA-et for Hyundais design-tradisjon.

Publisert Sist oppdatert

Det var vel ingen av de som hadde tegnet «45» (grunnlaget for Ioniq 5) som hadde sett Giorgetto Giugiaros original da den ble vist i Torino i 1974.

Men alle visste at Giugiaro hadde tegnet den opprinnelige Pony, og alle visste også at han hadde hentet en av sine drømmebiler fra bakrommet, utstyrt den med Hyundai logoer og plassert den på gulvet da det ble utstilling.

Legenden vil ha det til at koreanerne ville ha den også, og at de faktisk brukte ganske mange penger på å bygge produksjonsutstyr før det hele kokte bort i kålen. Ikke bare forsvant planene, men hele den nydelige håndbygde konseptbilen er også forduftet.

Da de viste «45» i Frankfurt var det fremdeles Peter Schreyer som var designhøvding hos koreanerne. Men etterfølgeren, Luc Donckerwolke, viste seg å være like opptatt av denne arven.

Da han presenterte hydrogenbilen N Vision 74 var den – som navnet antyder – også opphengt i 1974. Selvfølgelig i Asso di Fiore som drømmebilen het før den ble omdøpt til Hyundai – og ikke i produksjonsbilen.

– Coupéen er bilen som inspirerte to av våre ferskeste design, sa han i Seoul nylig, – og den vil fortsatt inspirere mange modeller som kommer.

Åpenbart for å skjønne hva han snakker om, og for å kunne vise alle sine designere hvor de egentlig stammer fra, bestilte han samtidig en nøyaktig reproduksjon av originalen fra GFG Style.

Hvorfor ikke fra Italdesign, som er veldig oppegående? Ganske enkelt fordi Giorgetto Giugiaro, som også er veldig oppegående, solgte Italdesign til Donckerwolkes tidligere arbeidsgiver – Volkswagen-gruppen – i 2010 og senere har drevet GFG Style sammen med sin sønn Fabrizio.

Ikke vet jeg hvor de opprinnelige dokumentene finnes, men jeg er sikker på at det er så mye dokumentasjon på denne bilen, og Giugiaros hukommelse er fremdeles knivskarp, så noen særlige avvik fra originalen kommer vi ikke til å oppleve.

Giugiaros opprinnelige Pony ble produsert i nesten 700.000 og satte virkelig produsenten på kartet. Men det ble ikke mange jobber for Italdesign etter det. Excel og Presto tidlig på 80-tallet – det var de som åpnet USA for Hyundai. Og Sonata på slutten av 80-årene.

Og nå skal han altså gjenskape den opprinnelige. Det hadde vært morsomt om han samtidig kunne gi oss et inntrykk av hvordan han ville gjort dagens.

Powered by Labrador CMS