de Tomaso P900
de Tomaso P900
de Tomaso P900
de Tomaso P900
de Tomaso P900
de Tomaso P900
de Tomaso P900
de Tomaso P900
de Tomaso P900
de Tomaso P900
de Tomaso P900
de Tomaso P900
de Tomaso P900
de Tomaso P900
de Tomaso P900

Leveres med tekniker

de Tomaso gir seg ikke

I 2019 dukket det opp en ny de Tomaso både på Goodwood og Pebble Beach. Året etter kom beskjed om at de skulle konsentrere seg mer om USA. Og så taust. Enda en drøm i dass?

Publisert Sist oppdatert

Kanskje ikke.

I januar kom det melding om tett samarbeid med Capricorn. De har blant annet hjulpet Porsche til Le Mans-seier.

I mars fikk vi bilder av at den ble vintertestet i Sveits og jeg likte den litt bedre enn etter de tidligste opptredende.

Nå syns jeg det virker enda mer lovende.

To grunner:

For det første navnet.

Ikke navnet i seg selv, det er ikke ganske banalt: P 900.

Men på grunn av hva navnet indikerer. Vekten.

900 kg! Det er 86 kg under Gordon Murrays T.50 – hvis vekten viste riktig. Nå har sikkert Murray-bilen noen elementer om bord som de Tomasoen ikke har. Men til de grader å bevege seg inn i Murray-land, det må applauderes.

Det andre er motoren. Det er deres egen motor, sies det. Uten flere detaljer, bortsett fra at vi snakker om en 6,2-liters turbofri V12 som kan gå på syntetisk bensin og som gir 888 hk ved 12.300 omdreininger.

Også her er vi inne på Gordon Murrays revir. Han bestilte en skreddersydd V12 fra Cosworth til bilen sin. Ytelsen er 663 hester, men det er ikke det jeg tenker på. Den maxer nemlig ikke ut før ved 11.500.

Høyt turtall og lav vekt er to av Murrays viktigste mål når han bygger bil. de Tomaso-folket har kopiert – eller deler åpenbart – oppskriften.

Men ikke bare det: de legger seg på samme pris også. £ 2,36 millioner skulle T.50 koster, £ 2,48 mill. er prisen på de Tomasoen.

Slik jeg leser dette vil alle som ikke har fått kjøpt et av de 100 eksemplarene som skal bygges av T.50, umiddelbart banke på døren til de Tomaso. Flere hester, lavere vekt, meget mer dramatisk utseende og omtrent samme prisen – hva skulle stoppe den fra å bli bestselger?

Selskapets egne planer!

Dette blir begrenset til 18 eksemplarer har de bestemt. Enda mer eksklusiv enn T.50-bilen også!

Ta også med at den ser enda litt villere ut nå.

Det er samme mann som tegnet den første P72, som har gjort denne. Jowyn Wong heter han. Ta en titt på de ferskeste Apollo-innslagene på BilNorge.no også, så får du se noen flere biler han her tegnet.

Her har han tatt den helt ut. Det begynner forresten ganske forsiktig, men allerede der hvor forskjermene ender i skarpe spyd – rettet bakover heldigvis – ser vi at dette skal bli til noe.

Det hele går over i verdensrekordstore luftinntak og en spoiler som virkelig tar jobben som kjempestor ostehøvel på alvor.

Den har forresten en DRS-funksjon også – hentet rett fra Formel 1.

Det sies ikke et ord om prestasjonene – kommende eiere skal være de første som får innblikk i de påstandene. Og bilen vil kunne leveres fra andre halvår neste år, men de som vil ha den tidlig må ta til takke med en V10 motor med F1-bakgrunn.

Utviklingen av egen maskin vil fortsette utover i 2024.

Produsenten kan også utstyre deg med de nødvendige racing-ferdighetene – for dette er en bil man regner med skal ta banerekorder – og når du vil ha den på en track-day, kommer en de Tomaso tekniker og setter opp bilen for deg.

Sjefen for det hele heter Norman Choi. Jeg liker en av hans uttalelser også der han snakker om hvorfor de vil kjøre syntetisk med zero CO2 og NOX i eksosen:

– For at vi skal slippe å ofre de viktige detaljene vi alle er så glade i: stempelmotorens sjel og symfoni, sier han.

Powered by Labrador CMS