McLaren Solus GT

Trangt om plassen

McLaren med nye finanser og ny bil

En mer velordnet aksjonær-liste skal gjøre det enklere for styret å ta beslutninger. Men med nye modeller som kommer som perler på en snor, later det ikke til at de har problemer med akkurat slike avgjørelser.

McLarens siste heter Solus GT. En ren banebil slik at konstruktørene har kunnet hoppe over ganske mange typegodkjenningskrav og enda flere av det man i stadig større grad oppfatter som obligatoriske reglementer fra Euro NCAP.

Med andre ord: en viss grad av frihet.

McLaren sier at ingen av deres biler opp til nå er raskere rundt en bane enn denne nye modellen.

Først på Play Station

Publikum på Goodwood var de første som fikk se den i virkeligheten, men det var nok mange av dem som allerede har gjort ganske mange runder med den på Play Station. I 2017 dukket den opp der under navnet McLaren Ultimate Vision Gran Turismo.

Nå er oversikten min litt tåkete, men er dette egentlig den første bilen som har gått nesten sømløst fra Gran Turismos sin VR-verden til skikkelige baner og skikkelige kunder?

En ting er at ingeniørene ikke har tatt hensyn til hva Statens Vegvesen mener er riktig for biler som skal ut på landeveien, de har ikke tatt hensyn til noe racing-reglementer heller. Denne skal ikke delta i noen klasse, den skal bare underholde dem som har klart å legge lankene på en av de 25 som skal bygges.

Aeroen er seriøs, med 1200 kg marktrykk når det går fort, også takket være bevegelige aero-elementer. For eksempel en todelt bakvinge som jobber synkront med diffuseren. Ikke lovlig i racing i hvert fall.

Egotrip

Bilen har beholdt andre elementer fra GT-opprinnelsen også. Jet-jager arbeidsplassen for eksempel. Dette er en ren en-seter og du kommer på plass i kontoret ved å skyve hele overbygningen frem. Der har du et ganske uvanlig miljø, først og fremst med 180 graders sikt uten antydninger til stolper.

Drivlinjen er det ikke særlig detaljer om, bortsett fra at vi snakker om 5,2 liters V10-motor som gir godt over 800 hester ved 10.000 omdreininger.

Du finner ikke en rem eller et kjede i motoren, alt som skal drives internt er motivert av tannhjul, noe som burde bidra ytterligere til musikken. At motoren brukes som et bærende element i chassiset er også en ny vri.

Dessuten har syv-trinns robot-kassen også fått strukturelle oppgaver – i tillegg til at den skal sørge for passende utvekslinger.

Det er litt morsomt også at her brukes det vanlig torsjonsstaver som krengningshindring og ikke den hydrauliske kryss-forbindelse brukt på de vanlige gatebilene derfra.

Under 1100 kg

Minst mulig elektroniske komplikasjoner er også med på å holde vekten under 1100 kg.

Som kunde får du skreddersydd FIA-spekk kjøredress, hjelm og HANS installasjon – men du må sørge for store nok nakkemuskler selv. Setet blir formet etter rumpa di og du får skikkelig coaching før du plasserer hekken din ombord i det nye lynet. Proff hjelp til å sette den opp slik du ønsker det tilbys også.

Dessuten følger det med verktøysett, toveis radio og forvarmer for kjølevæsken for å forberede bilen når du skal ut og jage rundetider.

Biler som dette har så gode marginer at de gir skikkelig utslag på årsregnskapene – slikt ser man spesielt godt hos Aston Martin.

Færre aksjonærer

McLaren trenger også slik hjelp, de har hatt det trangt en stund. De har nylig solgt noe av arvegodset (de historiske bilene) for – sies det – 100 millioner pund. Og har solgt det Norman Foster-tegnede hovedkvarteret – men leaser det tilbake.

Samtidig har oljefondet i Bahrain knyttet enda sterkere bånd til produsenten ved å ha kjøpt opp en del av de aksjene som eides av Saudi Arabia. Færre aksjonærer vil gjøre det enklere å ta raske beslutninger, sa Michael Leiters til Financial Times. Han kom til McLaren fra Ferrari i fjor. Der hadde han vært teknisk sjef. Hos McLaren er han CEO.

Før skatt tapte McLaren £ 275 mill. i fjor, vesentlig opp fra 2021 der underskuddet stanset på 67,5 millioner.

McLaren Solus GT
McLaren Solus GT
McLaren Solus GT
McLaren Solus GT
McLaren Solus GT
Powered by Labrador CMS