HINT OM STOLT FORTID: Årets roadster har britisk inspirasjon og produseres av SAIC-eide MG.

PRØVEKJØRT: MG Cyberster GT

Årets luftige sommervinner

Trykk lett på den lille røde super-sport-knappen nede til høyre på rattet, og villdyret våkner. Cyberster GT avliver myten om MG som traust, lavpriset familiebil.

Publisert

Lukk opp saksedørene og MG Cyberster GT ser ut som millionbil. Legg til 544 hk, firehjulsdrift og sprint til 100 km/t på 3,2 sekunder, og ytelsene nærmer seg dataene fra bilmerker med italiensk opphav. Biler som nye garantert koster en neve millioner.

- Takk, 680.000 kroner, sier MG-forhandleren om kunden krysser av for den lekre rødfargen.

– Du er garantert mye oppmerksomhet. Ha pennen klar for å skrive autografer, var beskjeden fra Dag Asbjørnsen, norsk MG-boss.

Blikkfanget

Han fikk helt rett. Sjelden har så mange løftet blikket og telefonen parallelt med åpningen av dørene, og sjelden har kommentarene både direkte og overhørte vært flere.

Det stunder mot ukens Cars & Coffee på Fredriksten festning i Halden, drøyt 306 år etter at en kule tok livet av svenskekongen Carl XII bare noen meter unna. Nå inntar svenskene festningen med Volvos logo i grillen og gjerne bokstavkombinasjonen 544 og 244 på bagasjeromslokket sammen med en betydelig mengde amerikanere i størrelser fra XXL og oppover. Halden er tross alt en by med et betydelig miljø for amerikansk bilkultur. Og ikke akkurat for kinesisk, som endatil er elektrisk – enn så tøff den ser ut og enn så hyggelig den er å ha med å gjøre når fuglene kvitrer og asfalten varmes opp fra skyfri himmel.

Du er garantert mye oppmerksomhet. Ha pennen klar for å skrive autografer, var beskjeden fra Dag Asbjørnsen, norsk MG-boss.

Men jeg prøver, glir lydløst fram mot fyren som vokter porten inn til parkeringen og antyder med lav stemme at her har vel strengt tatt ikke jeg noe å gjøre.

– Å jo da, her er alle velkomne. Bare kjør inn og parker ved siden av den MG-en som allerede står der.

Ved siden av en MG F

Det viser seg å være en Rover 75 forkledd som MG ZT (det er to igjen i Norge!), og sannelig, noen minutter senere parkerer en MG F ved siden av Cyberster, som for eventuelle skuelystne står med begge dørene pekende opp mot den inntil da ganske skyfrie himmelen.

På vei mot is- og kaffedisken hører jeg i det fjerne. – Skulle ikke være lov med slike biler her inne! Uansett: den drøye halvtimen Cyberster stod parkert omgitt av bilhistorie, var det den nye som tiltrakk oppmerksomheten.

Begrepet «roadster» er tett knyttet til bilhistorien og ikke minst til MGs tilblivelse og utvikling tilbake til 1920-årene. Men skru likevel tiden fram til 1962 og MGB som etterfulgte MGA (1955 – 1962) og ble produsert i ulike varianter fram til 1980. Derfor kommer det slett ikke som noen overraskelse at nettopp MGB med 449 registrerte eksemplarer topper OFVs oversikt over historiske MG-er.

Hinter til historien

Så MGs fortid, med et sideblikk på Teslas roadster-historie, har helt klart inspirert produsenten SAIC Motor til å skue bakover i historien og bygge den inn i den tøffeste elbilen til nå på det norske veinettet, ja, tøffere enn de aller fleste biler du ser i trafikken.

Cyberster begynte med noen forstudier allerede i 2017, men på grunn av pandemien ble visningen av konseptet utsatt fra 2020 til 2021. Verdenslanseringen for publikum skjedde naturligvis i England, på Goodwood Festval of Speed sommeren 2023.

De første produksjonsbilene dukket opp i Norge mot slutten av fjoråret, men fra 2025 var det så full fart det lar seg gjøre i et ganske strippet marked for toseters gledesbiler med stofftak og snau bakkeklaring. Uansett: Cyberster GT har i år overtatt posisjonen som kabriolet/roadstervinner i Norge etter Mazda MX-5, en bil som produsenten også hentet inspirasjon til fra nettopp MGB.

GREI PLASS: Her sitter man godt.

Ganske stor

MG Cyberster GT er slett ingen liten toseter, 4,54 meter lang og hele 1,91 meter bred. I basispakken ligger bakhjulsdrift, 64 kWt batteripakke og 314 hk. Men hvorfor plage kundene med kort rekkevidde og begrenset futt, når hver dag kan møtes med firehjulsdrift, 544 hk og drøyt 400 km bruksrekkevidde i de solrike månedene Cyberster GT uansett yter best?

Overraskende presist styreoppsett, lavt tyngdepunkt (bare 44 cm over asfalten) og det enorme kraftoverskuddet med fordelingsprioritet til bakhjulene gjør Cyberster GT til en bra underholdningsmaskin for dem som liker å kjøre bil.

Dørløsningen gjør det svært enkelt å komme inn i og ut av bilen. Sensorer sørger for at dørene ikke dunker til forbipasserende eller støter opp i taket. En knapp i nedkant av hver dør gjør de enkle å lukke selv om nøkkelen også kan brukes til formålet. Et knappetrykk på midtkonsollen løfter taket av og på i løpet av drøyt 10 sekunder i fart inntil 50 km/t.

Lite trekk

Taket stjeler heller ikke av de 249 literne satt av til bagasje. I tillegg er det mulig å stue vekk noen småting bak seteryggene, ladekabelen inkludert. Men hva de bittesmå rommene med lokk i dørene skal være godt for vites ikke, og bilen mangler ladeplate for telefonen så den må lades via kabel fra kontakter i et stort oppbevaringsrom i bakkant av midtkonsollen.

Vindskjermen plassert i spor mellom hodestøttene/veltebøylene sørger ganske effektivt for å holde trekk ute av kupeen, men det vil alltid på en roadster trekke litt fra åpningen mellom hodestøttene og bakkant av vinduene.

Cyberster GT er ikke utstyrt med luftskjerf som i flere Mercedes-kabrioleter.

Fin fartsfølelse

Dette er en bil du både sitter godt i, men også fast nok til å kunne kjøre ganske aktivt med. Overraskende presist styreoppsett, lavt tyngdepunkt (bare 44 cm over asfalten) og det enorme kraftoverskuddet med fordelingsprioritet til bakhjulene gjør Cyberster GT til en bra underholdningsmaskin for dem som liker å kjøre bil. Med taket av oppleves betydelig fartsfølelse allerede fra 60 km/t og én-pedals funksjonen bidrar til enklere å kjøre avslappet på småveier og i urban trafikk.

Cyberster GT byr på fire kjøreprogrammer: Comfort, Sport, Custom og Super Sport.

Én-pedals funksjonen styres med hendel bak på rattet.

For å håndtere kreftene er bilen utstyrt med Brembo-bremser, men bare foran som på flere andre kinesiskbygde biler. Launch Control-funksjonen skal det godt gjøres å kunne forsvare i et land hvor bruk av «akselerasjonshjelpemidler» avstedkommer ekte vrede fra myndighetenes side om bruken oppdages.

Det progressive gasspådraget muliggjør å krype uanstrengt i sneglefart der det måtte være nødvendig.

Saksedørene gjør Cyberster GT spesiell.
To seter og stofftak, det er bilen for lange sommerdager.
Ikke vanskelig å trives her.
Girvelger felt inn i panelet for klimavang.
Solide veltebøyler bak hodestøttene.
Setejusteringer gjøres på dørpanelet.
Parkert ved siden av siste britiskproduserte MG roadster, MG F.
Spesialsydd trekk i fem lag. Det kan komme som tilvalg.

Høy bilvekt

Bilvekt på rundt to tonn, 450 kg mer enn konkurrentaktuelle Z4 med BMWs nydelige rekkesekser (340 hk), gjør Cyberster GT først og fremst til en cruiser som koster rundt 350.000 kroner mindre enn nevnte BMW. Men siden jeg innledningsvis nevnte Mazda MX-5: Mazdaen, nå på vei til de evige notorveier, veier det halve av Cyberster GT og koster fortsatt et par hundre tusen kroner mindre.

Bak rattet bygges miljøet i Cyberster GT rundt føreren med informasjonen fordelt på tre sammenhengende skjermer og en fjerde skjerm på midtkonsollen for blant annet klimastyring. Biler til Norge kommer både med tretrinns varme i setene og varme i rattet, men ikke setekjøling.

Med taket av oppleves betydelig fartsfølelse allerede fra 60 km/t.

Knapt noen vinterbil

Interiørets utforming og materialvalg gjør det særs trivelig å oppholde seg i Cyberster, og den dempede motorlyden (som selvfølgelig kan slås av) oppleves overraskende behagelig. Å finne fram på de ulike skjermene derimot er ikke uten videre enkelt. Her har MG mye å lære av Tesla.

Alarmer som lovpålagt slår seg på hver gang bilen startes, viste seg å være forholdvis enkle å slå av, og startprosedyrene når man først har satt seg til rette i bilen tar bare tidels sekunder.

Roadstere ses sjelden på veiene etter at saltbilene gjør høst til vinter. Hvorfor ikke? Ikke fordi det ikke er varme nok i Cyberster GT eller at rekkevidden reduseres mer enn på andre biler. Nei, men med 11,5 cm bakkeklaring og ganske langt overheng foran, kan det lett bli at roadsteren ender opp som brøytebil og det er ikke de lekre plastdetaljene i fronten bygd for.

Dette er først og fremst en sommerbil som fortjener kjærlig vinterdvalebehandling parkert på sine 20 tommer store hjul. Cyberster GT virker såpass godt bygd at om den tas godt vare på gir den glede tilbake i mange år. 

MG har nylig gjort kjent at de vil bygge en 2-dørs kupé basert på Cyberster. Navnet blir Cyber GTS.

OPPSUMMERT

Årets sommerbil. En superrask, firehjulsdrevet og hyggelig priset cruiser som vekker oppsikt.

MG Cyberster GT

Pris fra*Kr. 669 900
Pris testbil*Kr. 679 775
MotortypeElektrisk
Motor foran204 hk
Motor bak340 hk
Samlet ytelse544 hk/725 Nm
Drivlinje1A, firehjulsdrift
0-100 km/t3,2 sekunder
Toppfart200 km/t
Batteri (brutto/netto)77,0/74,4 kWt
Lading DC/AC144 kW/11 kW
Ladefart 10-80% (oppgitt)38 min
V2LJa
Strømforbruk, 100 km16,8 kWt
Rekkevidde (WLTP)443 km
Dimensjoner (L/B/H)454/191/133 cm
Akselavstand269 cm
Bilvekt1 985 kg
Nyttelast150 kg
Bakkeklaring11,5 cm
TilhengervektIngen
Bagasjerom foranIngen
Bagasjerom249 liter
Åpne/lukkefart tak15 sekunder
Garanti/km7 år/150 000 km
Batterigaranti/km7 år/150 000 km
MiljøklasseA
Euro NCAPIkke testet
Kilde: Produsent/OFV *Frakt/levering kan tilkomme.

Powered by Labrador CMS