Dubai inn i Daimlerchrysler

Nå har Dubai brukt noe av overskuddet sitt fra i fjor og investert en milliard dollar i Daimlerchrysler-aksjer. Med dagens aksjekurs vil det si litt over 22 millioner aksjer, eller 2,2 prosent. Det gjør Dubai til selskapets tredje største aksjonær.

Publisert Sist oppdatert

Også Dubai tjente en del ekstra penger på oljeprisene i fjor. Mye av det gikk til Dubai International Capital, et investeringsselskap som staten satte opp i fjor for å investere i utenlandske selskaper eller eiendommer. Eller, altså, Mercedes.

For Daimlechrysler er dette velkomment, sier kilder som står systemet nær.

Dubai er en langsiktig investor og ikke ute etter kjappe klipp. Det er mulig de proffe investorene i Dubai International regner med at dette er en god tid å gå inn på, verre enn akkurat nå kan det vanskelig bli, virker det som om de har sagt til hverandre. Siden sammenslutningen med Chrysler i 1998 har investorene tapt i snitt 9,9 prosent pr. år (mens BMWs aksjonærer har tjent 8,5% pr år i samme periode) i følge Bloomberg Data. Omsetningen hos Daimlerchrysler sank med 16 prosent i de tre årene frem til 2003 til 136,4 milliarder euro. I fjor snudde det, med 1,6 prosent økning til 142,1.

Det er Deutsche Bank som er største aksjonær i Daimlerchrysler. Kuwait er nummer to, med noe over tre ganger så mange aksjer som Dubai nå har.

Kuwait og Dubai er ikke de første arabiske land som har interessert seg for biler. Abu Dhabi, som produserer 2,5 ganger så meget olje som Dubai, la alt til rette for å kjøpe 9,8 prosent av Vokswagen i fjor. Men de trakk seg da det ble enda dårligere både med aksjekurs og modeller.

Og for 20 år siden opplevde vi at Afrika våknet. Da kjøpte Libyas Oberst Ghadaffi en stor post i Fiat (10 prosent?). Gjennom den ene diplomatiske stormen etter den andre, satt han stille og rolig på de italienske aksjene og lot utbyttet hente hjem.

Powered by Labrador CMS