Mercedes-Benz ML 320
Mercedes-Benz ML 320
Mercedes-Benz ML 320
Mercedes-Benz ML 320
Mercedes-Benz ML 320
Mercedes-Benz ML 320
Mercedes-Benz ML 320

En utdøende rase - Del 3

Få trodde Porsche ville bygge en SUV. Ingen trodde Porsche ville selge en dieselbil. Nå har vi fått begge deler. Vi lot Porsche Cayenne diesel prøve seg mot to dinosaurkolleger.

Publisert Sist oppdatert

- Del 2

Mercedes-Benz ML 320 CDI 4M Aut.

ML er Mercedes tolkning av den moderne børstraktoren.

Mens den forrige generasjonen ML var noe imellom en landeveisbil og en luksusbil, er dagens ML først og fremst beregnet på landeveien.

Antagelig var det et greit valg for et selskap som fortsatt har Geländewagen i produktrekken, i tillegg til den enda større GL.

Mens den forrige M-klassen ble kritisert for dårlig materialkvalitet og tilsvarende dårlig finish er dette gradvis blitt bedre.

Riktignok er det enda et stykke opp til det Porsche og Audi leverer her – men det er funksjonelt og virker solid.

Bra motor

Den treliters dieselmotoren i 320 CDI har common-rail-teknologi og turbo med variabel turbingeometri.

Det gir 224 hester og et dreiemoment på betydelige 510 newtonmeter helt nede fra 1.400 omdreininger.

Dette er kombinert med testens desidert beste gearkasse, en syvtrinns pakke som gearer både raskt og komfortabelt. Den står svært godt til motoren og er nok sammen med den som sitter i BMW X5 og X6 den beste i dette segmentet.

Alle utgavene av M-klasse har firehjulsdrift, 4matic. Da sørger elektronikken for å styre kreftene dit det er best grep.

Sånn sett har du den fremkommeligheten som du trenger for å komme deg opp til de fleste hytter, men neppe noe å reise på treff i offroad-klubben med.

Standard er det nemlig ikke lavserie eller differensialsperrer. Den kalles Offroad-Pro og leveres bare i kombinasjon med luftfjæring.

Selv uten dette er det nok elektronikk også i ML – norske vinterveier er som skapt for denne bilen og du sitter høyt og med god oversikt over bilen, som til tross for at den er stor – nok oppleves som den minste av de tre.

Mer kjøreglede

Styringen er såkalt parameterstyring, den er blitt mer presis og direkte enn i forgjengeren. Parameterstyring betyr at den ved kjøring i svinger bygger opp motstanden i rattet gradvis og gjør at tilbakemeldingene du får er tydeligere. Likevel er det et godt stykke opp til Porsche når det gjelder styrefølelsen.

ML er en bil som i stor grad er bygget for USA. Det blir tydelig ved en detalj som at gearspaken sitter på rattet og så fort man er vant til det, fungerer det greit.

Setene i ML er komfortable og gir meget god støtte, samtidig som kjørestillingen er bra.

Dashbord og knapper er bra, men gir ikke noe gedigent preg som vi har vært vant til fra en del andre utgaver – Mercedes-Benz har gått for det mer minimalistiske her, med færre knapper uten at det har gått ut over funksjonaliteten. Multifunksjonsratt er standard.

Sitteplassen i baksetet er god. Her har man tatt hensyn til at også voksne mennesker skal sitte godt, og høyden på sitteputa gir god lårstøtte. Bagasjeplassen er relativt god, og lett å utnytte.

Mest spiselig

Av de tre bilene i vår test er nok ML den bilen som er minst prangende. Ikke for det – også ML er en bil som gir et klart signal om høy status.

Samtidig er nok dette den bilen som det er mest sannsynlig at det står noen av i nabolaget ditt. Den fremstår som en bil som mange kan ønske seg, selv i disse tider.

Den finnes også i en rimeligere utgave, 280 CDI som har 190 hester. Besparelsen er drøyt 200.000 kroner, og noe å tenke på.

Eierskapet er nok også litt enklere om du velger en Mercedes fremfor de to andre. Ingen av disse bilene er billige å holde i drift med servicer og reparasjoner, men Mercedes er det av merkene med best utbygget serviceapparat rundt om i landet.

Erfaringen fra utvikling i bruktbilpriser har nok også vist at Mercedes har hatt en god posisjon, og tradisjonelt har holdt seg bedre enn for eksempel Range Rover. Det er imidlertid vanskelig å forutse utviklingen i dette segmentet i svært turbulente tider.

LES VIDERE:
 
 
 
 
 
 
Powered by Labrador CMS