Volkswagen tester autonom parkering

Volkswagen tester autonom parkering
Roboter kan sørge for lading av elbiler, og med "full tank" kan de flyttes til en annen ledig plass
Volkswagen tester autonom parkering

Volkswagen tester autonom parkering
Nypressede skjorter fra renseriet leveres direkte i bilen
Volkswagen tester autonom parkering

Volkswagen tester autonom parkering

VW som parkerer selv

Parkeringsassistent er en funksjon i mange nye biler, men nå vil Volkswagen ta det ett steg lenger.

Publisert

Har du en ganske ny bil er det en viss sjanse for at den har parkeringsassistent – en funksjon som kan hjelpe deg med å smette inn i parkeringslukene.

Men hva om du kunne kjøre bilen frem til inngangen av parkeringshuset, gå inn på kjøpesenteret og la bilen ta seg av hele jobben med å både finne plass og parkere?

Det vil bli realitet i 2020, skal vi tro Volkswagen.

- Autonom parkering kan være et viktig bidrag til å skape stress-fri mobilitet, sier Chief Digital Officer Johann Jungwirth i Volkswage-gruppen.

Nå testes et slikt system på flyplassen i Hamburg. Et eget område av parkeringsplassen er dedikert det nye prøveprosjektet. Her har ikke biler med førere tilgang, rett og slett fordi prosjektet er i en tidlig stor-skala testfase enda.

Det neste steget i prosjektet vil være i blandet trafikk. Da vil bilene måtte bryne seg på ikke bare andre selvkjørende biler, men også biler med folk bak rattet.

Sensorer og skilt
For at dette skal fungere må bilene være utstyrt med en rekke sensorer, som radar, ultralyd og kameraer. I dag har jo de fleste bilene slikt allerede, gjennom cruise control, parkeringssensorer og automatisk nødbrems.

Forskjellige symbolskilt hengende rundt i parkeringshuset skal assistere bilen med navigeringen gjennom betongjungelen.

Når bilen først har parkert, kan den fortsatt være en nyttig assistent for eieren. Pakkelevering er noe Volkswagen også tester.

Bestilte pakker kan leveres rett i bilen, ved at budet får en engangs-kode til å låse opp bilen med. Dette er noe Volvo også har presentert gjennom sitt Care-program.

Og skulle bilen være elektrisk finnes det smarte ideer for det også.

Auto-lading
- På offentlige områder, og kanskje også hjemme, vil lade-roboter bidra til økt aksept for elektrisk mobilitet, sier Uwe Michael, sjef for elektrisk og elektronisk utvikling hos Porsche.

Tanken er at når føreren forlater bilen for å la den parkere, finner bilen frem til en parkeringsplass med lader. Når den har funnet seg til rette der, vil en robot-arm koble til laderen. Så fort bilen er fulladet – eller ladet til et forhåndsbestemt nivå, for eksempel 80 prosent – vil den finne en ny parkeringsplass for å frigjøre ladepunktet til neste bil.

Om dette kan markere en endelig slutt på biler som står og opptar ladeplasser er det tommel opp fra meg, i hvert fall.

Volkswagen sier ikke noe om når vi kan forvente laderoboter på parkeringsplassene, men den autonome parkeringsfunksjonen skal være mulig å bestille til utvalgte modeller fra VW-gruppen «i begynnelsen av neste tiår».

Powered by Labrador CMS