40% diesel i Europa?

I fjor var hver fjerde nye bil i Europa drevet med diesel. Fortsetter denne tendensen vil diesel-andelen snart ende på 40% sier fagfolk.

Publisert

Ingen kan påstå at dieselmotoren for 15-20 år siden var spesielt attraktiv. Men av en eller annen grunn, midt inni sot-skyene, var det mange som insisterte på at diesel-eksos var helt uskadelig i forhold til bensin.

I dag er alle disse forholdene endret. Man kjenner godt til innholdet i dieseleksos, og vet like godt som for bensin, hvordan man reduserer skadestoffene. Motorene er blitt meget bedre, takket være moderne innsprøytningssystemer. Og diesel lever på sine egne premisser, i og med at prisforskjellen, på grunn av en annen avgiftspolitikk, nesten er eliminert.

Så har diesel en stor fordel i dagens eksos-bilde. I og med at en dieselmotor i slike kjøremønstre som slår ut på forbrukstall bruker mindre drivstoff enn en bensinmotor, kan vi gå ut fra at en bil kommer lenger pr. liter diesel. Med andre ord, det produseres mindre kulldioksid av en dieselmotor. Viktig med tanke på de kommende strenge CO2-reglene.

Men vi har avvik fra dette som egentlig er en generell tendens. I England koster fremdeles diesel mer enn bensin. Det er antagelig grunnen til at det engelske markedet var det eneste store innen EU der diesel-salget sank i fjor (til 14 prosent – halvparten av EU-snittet).

I USA er diesel fremdeles omgitt av skepsis, men europeiske prestisje-fabrikker som Mercedes og BMW er sterkt med på å endre dette.

I Tokyo jobber Shintaro Ishihara, guvernør ville vi nok kalle ham, sterkt med å forby gamle, filterløse diesel-lastebiler. Astma alene forårsaker 6.000 dødsfall årlig i Japan, og dieseleksos fra primitive, røykspyende lasterbiler, som i snitt blir 15 år gamle og gjør 80.000 km årlig – svært meget av det på tomgang. Japan er, merkelig nok, en nasjon med utrolig primitive regler for lastebileksos.

Og i Beijing ble faktisk alle nye dieselbiler forbudt fra 1. januar i år (de som fantes, får fortsatt kjøre). Årsaken var at seig dieseleksos blandet seg med støv som blåste inn fra Gobi, til en lake som gjør Los Angeles smog til en deilig dessert. Men selv om det finnes løsninger med komprimert gass eller LPG har kinesiske myndigheter et problem her. I fjor produserte kinesiske fabrikker nesten en halv million dieselmotorer for bruk i lastebiler eller busser. Med andre ord en stor industri. <å> Løsningen er selvfølgelig å bygge moderne dieselmotorer, med renseutstyr. Men den omstillingen vil ta tid og koste penger. Det er ikke nødvendigvis den mest moderne teknologien man eksporterer til slike markeder.

Men imens er diesel på kraftig fremmarsj i Europa. Og dersom de siste ukers blokkeringer fra lastebil-bransjen kommer til å medføre noe så primitivt som lavere pumpepriser på diesel, uten at det skjer noe med bensin, er vel sannsynligvis 40% anslaget for konservativt.

Av Jon Winding-Sørensen – Bilnorge.no

Powered by Labrador CMS