Toyota Corolla

En ny Corolla må matche de europeiske konkurrentene mye bedre enn forgjengeren om den skal lykkes. Her er den, Toyotas nye og offensive våpen i kompaktklassen.

Publisert Sist oppdatert

Corolla
Corolla

Først publisert i BIL 10 - 2001.

Toyotas suksess med Yaris har gitt japanerne blod på tann, og det er nå opplest og vedtatt at europeisk stil er fremtiden for Toyotas verdensbil. Europeernes smak har nemlig vist seg å passe godt både i det japanske og det amerikanske markedet – noe vi prediket her i Bil for mange år siden.

Corolla er som tidligere mer enn en modell, og ved introduksjonen i januar vil hele fire karosserivarianter være på plass hos forhandlerne, nemlig 3- og 5-dørs kombikupé, stasjonsvogn og den høye stasjonsvognen Verso. Toppmodellen i Corollaprogrammet blir Corolla T-Sport med 190-hesters 1,8-liter og lanseres når asfalten tørker opp i april. En sedan er også klar, men den har Toyota Norge valgt å vente med å introdusere til januar 2003. 3- og 5-dørs kombikupé produseres ved Toyotas fabrikk i Derby i England, sedanen ved Toyotas fabrikk like utenfor Istanbul i Tyrkia, mens stasjonsvognen og Verso produseres i Japan.

Tilpasset Europa
Da planleggingen av den nye Corollagenerasjonen startet, var alle de fire designsentrene til Toyota involvert og la frem sine forslag. Det var det europeiske forslaget som ble valgt, og bilene som produseres i Japan er tilpasset de designene som ble utviklet i Europa slik at de ulike Corollamodellene skal ha et mer helhetlig preg enn tidligere.

Mens de europeiske kompaktklassebilene har vokst ved hver ny lansering, har de japanske produsentene valgt å stå nærmest på stedet hvil. Så kom nye Mazda 323, deretter fulgte Nissan opp med en større Almera, og nå har også Toyota innsett at kompaktklassen har vokst og at Corolla måtte bli et hakk større hvis den skulle holde unna for Polo, Fiesta og Corsa og kunne hamle opp med Golf, Astra, Focus, 307, og Stilo når det gjelder plass og komfort.

Når det gjelder komforten, er det noe uvisst om Toyota har lykkes. Det vil vi først få rede på når vi får prøvekjørt nykommeren. Det er nemlig gjort endringer som tilsier at fjæringskomforten kan ha blitt dårligere. Toyota har ofret det avanserte og kostbare bakhjulsopphenget til fordel for en enklere og billigere konstruksjon med langsgående bærearmer, torsjonaksel og fjærben. Det er en konstruksjon som erfaringsvis gir litt dårligere komfort, men gode kjøreegenskaper. Forhjulsoppehengene er tradisjonelle med triangelarmer og fjærben.

Vesentlig rommeligere
Det nye bakhjulsopphenget er kompakt og gir god plassutnyttelse i bagasjerommet. I kombikupéen er bredden mellom hjulkassene hele 109 cm. Bagasjerommet er dessuten 74,5 cm langt og det er 47,5 cm høyt under hattehyllen. Ved å øke akselavstanden med 13,5 cm er også kupéen vesentlig rommeligere. Avstanden mellom for- og bakseterygg med en 175 lang sjåfør ved rattet er for eksempel 71,5 cm, ca 5,5 cm større enn i dagens 5-dørsmodell. Dessuten er høyden utnyttet bedre i nykommeren. Takhøyden i baksetet er 96 cm, 8 cm større enn i forgjengeren med 5 dører. Vi snakker med andre ord om en vesentlig rommeligere bil, og en bil som utfordrer de europeiske konkurrentene når det gjelder plass også.

Motormessig burde ikke Corolla har noe å skjemmes over. Totalt fire bensinmotorer står på programmet, og alle har variable ventiltider og effekter fra 97 til 190 hk. To moderne dieselmotorer kommer også, en 90-hester og en 110-hester. Toyota Norge venter at 5-dørs 1,4-liter med 97 hk og utstyrsnivå Sol blir bestselgeren og at 5-dørs kombikupé vil stå for 50 prosent av salget, mens 25 prosent vil være Verso, 20 prosent stasjonsvogn.

Utstyrsnivået skal være konkurransedyktig. For Toyota betyr det at fire kollisjonsputer er standard i alle modeller og at stabilitetskontroll er tilvalgsutstyr.

De første nye Corollaene skal etter planen være ute hos forhandlerne i midten av januar.

DETTE ER TOYOTA Corolla:

Lengde: 418,0 (424,0) cm. Bredde: 171,0 (170,5) cm. Høyde: 147,5 (161,0) cm. Akselavstand: 260,0 cm. Sporvidde f/b: 149,0/147,0 cm. Bagasjeromvolum: 289 (417) liter. (VDA). Tankvolum: 55 liter.
* = denne motoren leveres bare i Corolla Verso.
Alle mål og data gjelder 3- og 5-dørs kombikupé unntatt mål i ( ) som gjelder Corolla Verso.
Forbruk i følge 99/100/EU.

Powered by Labrador CMS