Nye kollisjonstester

EuroNCAP har offentliggjort nye kollisjonstester. Skoda og Mini er det lite å utsette på. Andre trenger tilleggsutstyr for å yte sitt beste.

Publisert Sist oppdatert

Skoda Kodiaq og nye Mini Countryman oppnår begge de maksimale fem stjerner i EuroNCAPs siste bolk av kollisjonstester.

Det samme gjelder Nissan Micra når den utstyres med sikkerhetspakken som er tilleggsutstyr i de rimeligste versjonene. Uten denne får den fire stjerner.

– Vi vil kun levere 5-stjernes biler i Norge, bekrefter Nissans informasjonssjef Knut Arne Marcussen. Salget av nye Micra starter i disse dager, med priser fra kr 180.000.

Den fjerde bilen som er med i denne testrunden er Suzuki Swift. I standardutgave oppnår den tre stjerner, men en tilleggspakke løfter den til fire.

Også her vil majoriteten av biler som selges i Norge være utstyrt med tilbehørspakken som trengs for at bilen skal oppnå best mulig score.

EuroNCAP avslører at alle bilene oppnår god score for beskyttelse av både barn og voksne om bord, samt for fotgjengere. Differansen ligger i om de er utstyrt med førerassistanse-systemer eller ei.

Kodiaq er utstyrt med automatisk nødbrems (AEB) som tar hensyn til både fotgjengere og andre kjøretøy som standard. Countrymans AEB oppdager andre kjøretøy, men kan oppgraderes til også å oppfatte myke trafikanter.

– Fra i fjor startet EuroNCAP å kreve AEB-systemer for å oppnå maksimale resultater, noe som har medført at stadig flere bilmodeller i alle prisklasser får slikt utstyr som standard- eller ekstrautstyr, sier Michiel van Ratingen, generalsekretær i EuroNCAP.

Vi håper at mange vil innføre AEB som også oppdager syklister når vi starter å teste slike systemer neste år, legger han til.

Powered by Labrador CMS