Facelift-utgaven av Lexus RZ kommer til Norge ved årsskiftet.

PRØVEKJØRT: Lexus RZ facelift

- Latterlig enkel styring

«Steer-by-wire» er en ny måte å kjøre bil på. Når kom det sist en ny bil som er så annerledes å kjøre at du må prøve den for å forstå?

Publisert Sist oppdatert

Tradisjonelle bilprodusenter kjemper for å overleve, blant annet fordi skiftet til elbil er kostbart og foreløpig ulønnsomt.

I kjølvannet har skapergleden fått seg en knekk. Det er paradoksalt nok hverken tid, penger eller ressurser igjen til å utvikle noe som faktisk tar bilen et steg videre, og som en gang var hele grunnlaget for industrien: Nye, spennende og kanskje (eller kanskje ikke) gode løsninger.

Heldigvis har noen lyst til å gjøre mer enn å løpe etter de andre, til å gjøre noe mer enn bare å øke størrelsen på batteriene og skjermene og øke ladehastigheten.

Mer av alt

Nå har riktignok Lexus gjort alt dette. Behovet for et større batteri var åpenbart: Den mellomstore el-SUVen RZ har et snaut batteri.

Med faceliften følger et batteri med 77 kWt brutto kapasitet, 72 kWt netto. Det innebærer en økning i utnyttbar energi på rundt 6 kWt. Sammen med oppdaterte drivlinjer med lavere energitap, blir rekkevidden bedre – opp til 500 km for firehjulsdrevne utgaver.

Det er fortsatt ikke veldig imponerende i dette segmentet, men sammen med forvarming av batteriet for raskere hurtiglading, kan forbedringen være avgjørende for mange.

Nyskapende kjøreglede er et faktum.

Faceliften på RZ etter rundt tre år, er omfattende. Karosseriet er stivere, slik at fjærer og dempere har kunnet optimaliseres. Firehjulsdriften Direct4 har fått større spennvidde i kraftfordelingen, og brukes mer aktivt for å påvirke kjøredynamikken.

En dobling av tilhengervekten for de firehjulsdrevne utgavene, til 1500 kg, er spesielt viktig for Norge.

Den nye modell-linjen består av RZ 350e FWD med 224 hestekrefter, RZ 500e AWD med 381 hk og RZ 550e AWD med 408 hk. Flere hestekrefter til alle, og for første gang er det nå en variant med akselerasjon ned mot 4,4 sekunder, nemlig F Sport 550e. 

Oppgraderte Lexus RZ får rekkevidde på opptil 50 mil, som ikke er veldig imponerende i segmentet.

Bilene er på veien ved årsskiftet. Vi tipper at prisene ikke endres mye.

Tazuna-prinsippet

I et kokende hett Portugal konstaterer jeg raskt at baksetet er digert og komfortabelt som før, og at bagasjerommet på 522 liter er bra. Men at skiluke eller praktisk 40:20:40-deling fortsatt mangler.

I stedet kaster jeg meg inn bak rattet på en RZ 500e AWD, starter, og får på kjølingen i setet. Interiøret har fått seg en knert forbedringer, det mest merkbare er dørpanelene med laserskåret mønster.

Lexuser er ikke som de var, der et hav av morsomme knapper og vrihjul ga samme følelse som dyre HiFi-anlegg. Nå er det skjerm som gjelder. Heldigvis fungerer den godt, uten at kvalitetsfølelsen i resten av interiøret lider.

Det nye «ultrasuede»-trekket minner om en krysning av Alcantara og møbeltrekk (det er syntetisk mikrofiber som imiterer semsket skinn), hever premium-følelsen mot tidligere. Mer omfattende stemningsbelysning er mindre enkel å bedømme i heftig solskinn.

Det er heller ikke enkelt å si om arbeidet som er lagt ned for å få bedre støydemping utgjør noen stor forskjell, men bilen oppleves som stillegående.

Og komfortabel. Lexus har valgt en annen vei enn mange konkurrenter her. Lexus mener litt mindre batteri, litt lavere vekt og litt bedre optimalisert chassis, fjerner behovet for luftfjæring.

Flyten godt oppe i fart er svært god.

Det er ikke vanskelig å være enig i det. Selv om du merker de skarpere ujevnhetene, er de godt dempet, og flyten godt oppe i fart er svært god.

I andre enden dras det fordeler på kjørefølelsen i svingene. Ikke at denne Luxury-utgaven av den midtre drivlinjen er særlig sportslig. Men den er presis og gir gode tilbakemeldinger sånn at kontrollen med bilen er uvanlig god.

Lexus er i det hele tatt ganske gode på å følge sitt eget «Tazuna»-prinsipp, der samspillet mellom deg og bilen skal være noe a la det en rytter har med sin hest.

De dyrene har jeg null greie på, men alt fra seter og kjørestilling til selve kjørefølelsen, gir følelse av et slags samspill mellom fører og bil - noe konkurrentene ikke nødvendigvis har så lett for å koke i hop.

Revolusjonen

Steer-by-wire betyr at det ikke er noen mekanisk forbindelse mellom ratt og hjul, ingen rattstamme, heller ikke tradisjonelt ratt. Det er kun motorer, aktuatorer og elektronikk som ordner koblingen mellom deg og forhjulene.

Glem Tesla. De har prøvd seg på en tilsvarende styrehendel, men det er jo ikke noe poeng - når alt annet “under panseret” er som før.

Jeg testet Lexus-systemet allerede da RZ ble lansert i 2023, men nå er det altså endelig klart for veien.

Bare det å sette seg inn i 550e F Sport-utgaven med dette rattet, eller altså styrehendelen, er en merkelig følelse. Noe som burde vært der, er ikke der.

Mangelen på øvre rattkringle, gir imidlertid merkbar luftig interiør-følelse, og sikten, spesielt til førerdisplayet rett foran deg, er glimrende.

Lexus har dessuten fylt styrehendelen med mange velfungerende knapper og hjul. Fartsholder, volum, lys og viskere kontrolleres enkelt.

Nyskapende kjøreglede er et faktum.

Men det er litt som å kjøre bil helt på nytt.

Styringen er ekstremt variabel, i gangfart er det maksimalt utslag ved bare små bevegelser. Manøvrering på parkeringsplassen er virkelig latterlig enkelt. Oppe i hastighet derimot, er utvekslingen veldig høy. Retningsstabiliteten på motorveien er utmerket.

Styrehendelen trenger aldri snus mer enn at blinklysspaken fungerer som normalt, sikkerheten er ivaretatt med dobbelt opp av alle komponenter, inkludert reservestrøm.

Elektriske signaler sendes hele tiden for å vekte styringen og gi veifølelse. I svingene styrer bilen inn litt senere enn jeg forventer. Det kan være et resultat av endringene som er gjort fra prototype-versjonen jeg testet for to år siden.

Det merkelige med det hele, er at selv om det i starten føles rart og uvanlig, går det bare et par kilometer før det kjennes helt riktig. Det antyder hvor vellykket denne innovasjonen er.

Sammen med kreftene i 550e F Sport, blir sportslig kjøring moro.

Sammen med manuell giring med hendler bak rattet, der girene faktisk holdes sånn at du er tvunget til å gjøre noe selv, og en ny, moderne verden som både er bedre og mer involverende for deg som liker å kjøre, da er nyskapende kjøreglede et faktum.

Lexus har forstått hva som trengs i kampen om fremtiden: Når kom det sist en ny bil som er så annerledes å kjøre at du må prøve den for å forstå?

OPPSUMMERT:

Bedre rekkevidde og lading er viktig, men du må prøve Lexus RZ med steer-by-wire for å forstå.

- Store forventninger

- Vi har store forventninger til nye RZ som lanseres i Norge tidlig neste år, sier Jan Christian Holm, General Manager Lexus Norge.

Han peker på at nåværende modell allerede har plassert seg som Lexus' bestselger, med over 2000 solgte biler.

- Modellen har tiltrukket seg mange nye kunder. Den har også sørget for at Lexus har Norges mest fornøyde elbileiere ifølge AutoIndex 2025. Det vellykkede designet og de gode kjøreegenskapene er heldigvis beholdt. Når nye RZ nå får økt rekkevidde og raskere lading, vil den også kunne bli aktuell for enda flere nybilkjøpere. 

Lexus-sjef Jan Christian Holm.

Lexus RZ 550e AWD F Sport
Pris fraIkke klar
Pris denne modellIkke klar
Pris testbilIkke klar
MotorElektrisk x 2
Samlet effekt408 hk
Drivlinje1A, firehjulsdrift
0-100 km/t4,4 sek
Toppfart180 km/t
Energiforbruk18,4 kWt/100 km
Rekkevidde450 km
Lading DC/AC150/22 kW
Mål LxBxH481/190/164 cm
Akselavstand285 cm
Bagasjerom522 liter
Batterikapasitet77/72 kWt brutto/netto
Egenvekt2 135 kg
Tilhengervekt1 500 kg
Garanti5 år/200 000 km
MiljøklasseA
Euro NCAP5 stjerner/2023

Kilde: Produsent

Poeng
Motor/drivverk8
Kjøreegenskaper8
Interiør8
Komfort9
Plass8
Bagasjerom7
Praktiske egenskaper7
Teknologi/gadget10
Forbruk/rekkevidde7
Økonomi8
Sum (100)80

Powered by Labrador CMS