-
Salgssjef
Volmax AS
-
Mekaniker
Motor Forum AS Romerike
-
Avdelingsleder/Teknisk leder
Last og Tank AS
-
Selger
NDS-Group AS
-
Account Manager
Arval AS
-
Daglig leder
Norges Bilbransjeforbund (NBF)/DRIVE
-
Økonomi- og administrasjonsansvarlig
Norges Bilbransjeforbund (NBF)/DRIVE
-
Kundeansvarlig/Key Account Manager
Norges Bilbransjeforbund (NBF)/DRIVE
-
Bilskadereparatør
Bertel O. Steen Asker og Bærum AS
-
Mekaniker
Volvo Car Stor-Oslo AS
-
Bilberger
REDGO Norway AS avd Oslo
-
Salgskonsulent Næring
Toyota Romerike AS
-
Salgskonsulent
Porsche Center Son AS
-
Bilkontrollør
NAF senter Mastemyr
-
Innkjøpsansvarlig
Motor Part AS
-
Bilmekaniker
Sør Caravan AS
-
Mekaniker/tekniker
Birger N. Haug AS avd Asker og Bærum
-
Bruktbilselger
Birger N. Haug AS avd Gardermoen
-
Oppretter
Volmax
-
Bruktbilselger
Bertel O. Steen Vestfold AS
-
Næringsselger
RøhneSelmer AS
-
Digital innkjøper
Autoproff Norge AS
-
Digital selger
Autoproff Norge AS
-
Mekaniker
Birger N. Haug Oslo
-
Teamleder
Birger N. Haug Oslo
-
Takstmann
AutoIn bilskadesenter AS

Forsikringsbransjen advarer
– Lading fra vanlig stikkontakt er både brannfarlig og ineffektivt
– Jeg ville aldri brukt stikkontakt som hovedmåte å lade på. Det er mer brannfarlig og mye av strømmen du betaler for kommer aldri fram til bilen din.
Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge når han ser elbilundersøkelsen Norstat har gjort for Frende Forsikring.
– Vanlige stikkontakter er ikke egnet for belastningen som elbillading gir over tid. Det øker faren for feil, brann og varmgang i kablene, sier han.
Dette er skrekk-kombinasjonen
Frendeundersøkelsen har også spurt elbileierne om de bruker skjøteledning eller kabelspole når de lader. Her svarer 21 prosent ja.
– Skjøteledning, kabelspole og stikkontakt er en skummel kombinasjon og bør kun brukes til nødlading over kort tid, der du følger med. Kjenn etter varmgang, ikke lad om natta og ikke gjør det til en vane, sier Ytre-Hauge.
– Jeg har sett mange skjøteledninger som strekkes ut gjennom dør- eller vindusåpning eller ligger kveilet sammen på en kabelspole. Det er skrekken, sier fagsjefen.
Bortkastet strøm
– Hvis du lader med stikkontakt kan inntil 30 prosent av strømmen gå tapt fra støpselet til bilen din. Alt er blitt dyrt rundt oss nå og bortkastet strøm er det siste mange trenger, sier fagsjefen.
Tallene kommer fra ADAC, Europas største forbund for bilister. Analysen viser at effekttapet er betydelig hvis du lader elbilen, eller hybridbilen, på gamlemåten.
– Dette er enda et argument for å installere ladeboks hjemme. Husk også at du får større ladekapasitet og at det går vesentlig fortere å lade bilen, sier han.
Undersøkelsene til ADAC viser også at det er et betydelig strømtap hvis du sammenligner ladeboks med stikkontakt på lavere effekt.
– Det er ikke lurt å lade med lav kapasitet når strømprisene er høye og strømtapet er stort. Du bruker mer tid, samtidig som du taper mye strøm. Strømregningen er allerede høy, men slik lading som dette gjør den bare enda høyere, sier motorfagsjefen i Frende.
– Ladeboks er løsningen
Den beste kombinasjonen for å lade brannsikkert og miste minst mulig strøm er derfor å lade med høyest mulig kraft.
– Da er ladeboks den klart beste løsningen, sier Roger Ytre-Hauge.
I fjor sommer kom nye regler for elbillading, i den såkalte installasjonsnormen NEK 400. Hvis du skal ha et nytt ladepunkt hjemme nå må du nå installere en ladestasjon. Verken vanlige eller industrielle stikkontakter er gyldig med de nye reglene.
– Reglene er på plass for din egen trygghet. Med egen ladestasjon kan du og de du er glad i sove mye tryggere om natta, sier han.
Nødlading med stikkontakt er fortsatt lovlig. Det samme gjelder tidligere godkjente installasjoner for lading med stikkontakt, ettersom den nye normen ikke har tilbakevirkende kraft.