Snart kan du se historien til gamle biler

Arkivverket nå er i gang med å digitalisere de statlige motorvognregistrene. Et utvalg fra tre fylker er allerede tilgjengelig i Digitalarkivet.

Publisert

Interessen for historiske motorkjøretøyer er stor i Norge. Gamle biler, motorsykler og lastebiler restaureres til et nytt liv, og særlig om sommeren er mange av dem å se på veiene.

Folk finner igjen bilder av kjøretøy de har gode minner om og deler disse på nettet. Nysgjerrigheten på kjøretøyenes identitet og hvem som har eid dem trigges. Også når hverken kjøretøyene eller eierne av de lenger er blant oss.

Informasjonen om disse lever i beste velgående, i arkivene etter myndighetene som i sin tid forvaltet kontrollen med kjøretøyene og med eierne av dem.

Arkivverket opplever stor interesse for disse arkivene. Både ved personlig oppmøte på lesesaler og ved skriftlige henvendelser.

– I år har vi derfor startet digitalisering for selvbetjening av disse arkivene. Dette er manuelle registre, som er skapt i tiden før man gikk over til det elektroniske kjøretøyregisteret «Autosys» på 1980-tallet, får vi vite i en pressemelding fra Arkivverket.

– Foreløpig har vi rukket å publisere et utvalg fra Rogaland, Vestland og Møre og Romsdal, i tillegg til noen få nasjonale registre. Disse finner du nå under emneknaggen «Biler og motorkjøretøyer» i Digitalarkivet.

Parallelt arbeides det også med å gjøre de eldste «Autosys» databasene tilgjengelige og søkbare på Digitalarkivet.

Powered by Labrador CMS