Peugeot trykkluft-hybrid
Peugeot trykkluft-hybrid
Peugeot trykkluft-hybrid
Peugeot trykkluft-hybrid
Peugeot trykkluft-hybrid
Peugeot trykkluft-hybrid
Peugeot trykkluft-hybrid

Trykkluft-bastarden

Jeg trodde ikke det ville skje, men nå kommer jommen hybrid med trykkluft i stedet for batterier også. Med Peugeot/Citroen og samarbeid med Bosch i forgrunnen, må man vel ta det på alvor?

Publisert Sist oppdatert

Det er vel ikke noe jeg har gjort såpass mye narr av i de 11 årene siden jeg oppdaget at noen tok dette på alvor, som å drive biler med oppmagasinert trykkluft.

Jeg hadde masse respekt for Guy Negre, som det viste seg sto bak et sånt forsøk som startet i begynnelsen av dette århundre.

Ingen fikk vel gamle Renault R8 Gordini til å gå så vanvittig fort som han gjorde. Han tok meg opp i et småfly en gang som ble drevet av hans meget lette forbrenningsmotor, og hans forslag til en 3,5-liters W12 Formel 1-motor, lå langt på bortsiden av BRMs halvannenliters V16 kompressormotor fra slutten av 40-årene, når det gjaldt munter mekanisk galskap.

Og han, viste det seg, sto bak et selskap, MDI het det – Motor Development International - som han heldigvis hadde vett til å lokalisere til Nice, som skulle utvikle trykkluftdrift på ramme alvor.

Han fikk med seg Tata, han fikk Air France til å teste prototyper i flyplassbil-sammenheng, og han viste den ene underlige prototypen etter den andre på bilutstillinger.

Alltid like munter og optimistisk.

LES MER: JAKT PÅ ALTERNATIVER

Og jeg, alltid like munter i å dømme prosjektet nord og ned. Jeg kunne aldri forstå hvor det fornuftige lå i å bruke masse energi på å pumpe luft inn i en flaske der den skulle ligge under høyt trykk, for så å slippe den ut igjen i passende porsjoner for å drive en luftmotor.

Men jeg har jo aldri egentlig forstått greia med hybrider heller - og må stadig minne tilhengerne på at Hybrid egentlig er den zoologiske betegnelsen på en bastard, og at en bastard per definisjon har nedsatt «fitness».

Men så dukker det altså opp en melding om at PSA, Peugeot og Citroën, i samarbeid med Bosch skal lansere sin Hybrid Air innen 2016. En hybrid der batteripakken er erstattet av en trykkluftflaske.

Systemet vil bli brukt i småbiler, og det er sannsynlig at også Opel vil benytte seg av systemet i sammenheng med det avtalte samarbeidet mellom de to gruppene.

Nå er det ikke sagt at dette systemet er hentet fra MDI, men det kan godt være at PSA og Bosch går inn i noe som er halvmodent i stedet for å starte helt fra null. Selv om de sier at opplegget ennå ligger på fosterstadiet og at det er mange problemer som fremdeles må løses.

LES MER: TRYKKLUFT TIL FREMDRIFT

Det de imidlertid slår fast er at kost per gram CO2 som reduseres, er mindre (halvparten antydes det) med dette enn med «konvensjonelle» hybridsystemer. Og de påstår at en 208 med dette systemet kunne sertifiseres til 72 g CO2 per km – mens den rene bensinutgaven avgir 104 gram.

Jeg forstår en fordel i forhold til kjente batteribaserte hybrider. Trykkluften kan brukes til å mate en vanlig forbrenningsmotor, slik at man ikke trenger ekstra mekanisk/hydrauliske/elektriske komponenter, bortsett fra en luftkompressor.

Den skal dels kunne drives av motoren ved vanlig kjøring og lade trykkluftflaskene, og dels kunne kobles inn som motorbrems for å hente energi fra nedbremsing.

Det er ikke sagt noe veldig konkret om priser, men det antydes en C3/208-pris litt over det som en Yaris hybrid vil koste.

Men – kall meg gjerne reaksjonær, for meg betyr trykkluftflasker i bilen – selv om de kan bygges inn slik at de ikke tar noe av plassen, og nesten ikke veier noe ekstra – bare at jeg kan redde meg dersom jeg skulle oppleve en punktering.

Men gå inn på hjemmesiden til MDI (www.mdi.lu/english) så møter du folk som tenker annerledes.

SE VIDEO:

Powered by Labrador CMS