Under 100.000 kroner

Kina bygger nedenfra

Yue 01 er en elektrisk minibil, nettopp lansert i Kina til en pris tilsvarende 90.000-115.000 norske kroner. Men bakgrunnen er uklar – i hvert fall for oss.

Publisert Sist oppdatert

Nå spiller det veldig liten rolle hva vi vet om perifere kinesiske bilmerker, og om vi greier å rote oss korrekt frem i historien er heller ikke det viktig.

Men når vi snubler over to forskjellige Yue-modeller, uten å skjønne en meter, kan det være gøy å titte litt nærmere på deltakerne.

For ikke så lenge siden fortalte jeg om Hangzhou Ji Yu Yue Automotive Technology Co., Ltd. Og deres nye Ji Yue 01

Men her har vi en annen Yue 01 der ingen av produsent-navnene fra den forrige historien dukker opp.

Og dermed skulle man tro at det bare var å legge den «nye» Yue 01 død – i hvert fall for oss.

Folkelig

Men den fortjener allikevel litt oppmerksomhet fordi den tilhører den nye tredje-bølgen elektriske personbiler som ikke bare er fylt til ripa med avanserte tekniske spesifikasjoner, men som også tilhører den gruppen som europeiske fabrikker snubler over hverandre for å få ut i produksjon nå: biler folk har råd til å kjøpe.

Utgangspunktet for denne er noe som het Xinte Automobile, men på kinesisk ble dette til Sitech, og i 2018 – før-pandemitid – dukket de opp med sin DEV 1. En mikrobil, batterielektrisk, med stor skjerm med uvanlig mange manuelle brytere og kontakter.

Bravo.

Og med rekkevidde på 350 kilometer.

FAW i hekken

Bak Xinte sto FAW (bl.a. Hongqi) i dobbelt forstand, på den måten at bak på Xinte DEV 1 sto det en stor og tydelig FAW logo.

Jeg skal ikke påstå at DEV 1 er blitt Yue 01, selv om likheten ikke er fjern. Men uansett har det skjedd noe rart på veien.

Xinte forsvant helt fra markedets overflate i pandemi-årene, men dukket så opp som Electric House for et år siden, med Yue 01 som sitt første, og eneste produkt.

Og hvor var det blitt av FAW som sitter med flere produksjonsrettigheter enn de fleste i Kina – og slike er verdt gull for tiden?

Byttet produsent

For å kunne produsere denne nye minibilen trengte ikke Xinte hjelp fra FAW. De skrev derimot en avtale med VGV som er en avdeling av statseide Sinotrucks som bygger og selger tunge SUV-er og pickuper og har ikke noe med FAW å gjøre.

Statseide FAW har sine egne FAW tunge lastebiler.

Men i stedet for at 01 er det første og eneste produktet fra Electric House, viser en salgspitch på «Made in China» – de som selger deg omtrent hva som helst som Private Brand – at det finnes en bil som heter EV House Young Light Xiaoxin og som kalles «Best Value Mini Electric Car».

Der har vi Sitechs gamle DEV 1.

Tredje bølge

Helt uinteressant, bortsett fra at her har vi en ny illustrasjon av hva det venter han som skal skrive historien om kinesisk bilindustri.

Men altså: Yue 01: 378 x 166 x 155 cm med 242 cm akselavstand. Fire seter, fem dører.

250 eller 335 kilometer rekkevidde, eller med en batteripakke som klarer 400 km om ikke så lenge.

Og i motsetning til DEV 1, er det et minimum av fysiske brytere her – den store skjermen har slukt nesten alt.

Jeg snakket om den tredje bølgen New Energy biler.

Det er de som er kommet etter Nio, Xpeng, Seres, Leap og alle disse.

Mye mer i vente

Noen av de nyeste som er verdt å følge med på, og som kanskje vil dukke opp på BilNorge.no i like forvirret innpakning som Yue 01, er i tillegg til EV House bl.a:

Niutron, IT Box, Qing Cheng Shi Dai, og Binli. Og dette er bare 2021-fenomener. Skal vi ta med 2022- og 2023 merker når de også har bitt seg fast, blir det mer komplisert – ikke minst fordi det ofte er de etablerte som står bak, men helst ikke vil fortelle om det.

En liten, egentlig utrolig, historie til slutt som ikke har noe med dette å gjøre, men som allikevel har:

Electric house heter altså produsenten (eller EV House).

For noen år siden var jeg med noen venner og spiste middag med dem på noe som het Electric House, en klubb på Notting Hill. Nærmeste nabo var Electric Cinema Portobello. En av Londons eldste, den stammer fra 1912 eller noe sånt. Hva vi gikk der for å se på husker jeg ikke, men til oppvarming kjørte de Buster Keatons 100 år gamle The Electric House!

Noe de visstnok gjorde ofte av rent sentimentale årsaker.

Er det rart jeg ble spesielt interessert i Yue 01?

Yue 01
Yue 01
Yue 01
Yue 01
Yue 01
Yue 01
Yue 01
Yue 01
Yue 01
Yue 01
Yue 01
Powered by Labrador CMS