J.D. Power kvalitetsundersøkelse

Lexus og Toyota på topp
Lexus og Toyota på topp

Økende irritasjon over hi-tech dashbord

Riktignok er kvaliteten på bilene blitt bedre, sier J.D. Power i sin siste Vehicle Dependability Study. Men gapet mellom de billige bilene og de dyre luksus-bilene har aldri vært større enn nå, føyer de til.

186 problemer per 100 biler – og vi snakker 2020-modeller – er seks feil mindre enn det som ble registrert i fjorårets undersøkelse. Men det hjelper ikke – de dyre premiumbilene er de som svikter mest og der er ikke bedringene iøynefallende.

Nå finnes resultatet delt opp i bilmerker og modeller, men J.D. Power sier at det de kaller stor-volum merker har et snitt på 182 feil per 100 biler. Det er for det første åtte feil mindre enn forrige gang – altså en forbedring over gjennomsnittet, og for det andre er dette 23 feil lavere enn snittet for premiumbilene (som altså ligger på 205 feil).

Barnesykdommer

Dette er det største gapet siden denne målingen startet for 34 år siden, og det har vært en økende tendens siden 2016.

– Dette er typisk for bilindustrien, sier Frank Hanley, en av veteranene for benchmarking av biler hos J.D. Power. – Her rulles nye konsepter og finesser ut og monteres først i premiumbilene. Ikke før de har levd der noen år blir de adoptert av volum-produsentene, og da er systemene som regel meget mer modne.

Det viser seg å være en god korrelasjon mellom de to kvalitetsundersøkelsene J.D. Power driver. Denne, som de gjør på tre år gamle biler, og deres Initial Quality Study som tar for seg nye – inntil 90 dager gamle – biler.

Klare forbedringer

Seks av de ti bilene som var på topp i IQS for 2020 viste seg å være blant de ti beste i årets VDS. Med andre ord, det som oppfattes som kvalitet fra starten, holder seg som regel intakt gjennom livet.

Det er mange interessante del-resultater fra målingene. For eksempel har Ram vært de flinkeste til å bedre produktet (77 færre feil). Deretter kom Volvo med 41 færre og Nissan med 35 færre feil.

Også de to beste modellene, Lexus RX og Toyota C-HR kunne vise til forbedringer fra i fjor.

Tesla på sidelinjen

Tesla er med for første gang, med en score på 242 feil per 100. Det er nummer fem fra bunnen. Men de blir allikevel ikke ranket fordi de ikke gir J.D. Power tilgang til kjøretøy- og eierdata, selv om de i mange stater er lovpålagt å gjøre det.

Av premiumbiler, slik vi kjenner dem, er det bare BMW som ligger over snittet – og det er med et nødskrik. Porsche er nr. 20, VW nr. 24 og Mercedes-Benz nr. 27 – rett bak Jaguar. Og Vorsprung durch Technik ligger på nr. 30 – og har bare Land Rover og Lincoln bak seg.

Det er helt klart at for mye teknologi kan genererer altfor mange feil. De typiske klagepunktene (i tillegg til det klassiske om startbatterier) er navigasjon, Android Auto/Apple Car Play og stemmestyrings-systemer.

Årets undersøkelse baserer seg på svar fra litt over 30.000 bilister som har eid den samme bilen fra ett av 32 merker i sammenhengende tre år.

Powered by Labrador CMS