Mercedes-AMG GT 63 S E Performance – et sjeldent syn på norske veier.

PRØVEKJØRT: Mercedes-AMG GT 63 S E Performance

Snabbåkingsfordon

Mercedes-AMG GT 63 S E Performance må være et bra alternativ for bileiere som har det så travelt at de kjører bakover i tiden – med familien i passasjersetene.

Publisert

På litt avstand ser Mercedes-AMG GT 63 S E Performance tilsynelatende ut som en småsint familiebil med god plass til fire. Så feil går det an å ta. Den er ikke småsinna, men lar seg lett tirre og blir fort så rasende at alle de 843 hestene sparkes ned i asfalten samtidig.

Nå er riktignok knapt noe spart for at de to som sitter i «first class»-setearrangementet bak skal ha det komfortabelt. Setene foran byr ikke umiddelbart på sofakomfort, men signaliserer akkurat det AMG-logoen med hjemstedet Affalterbach innfelt i de faste hodestøttene indikerer – å holde deg på plass når lysstolpene står som stakittgjerde utenfor sidevinduene. Så jeg tråkker pedalen i bunn.

For et skyv

Å milde himmel for et skyv. Opplevelsen får meg umiddelbart til å tenke på frisk tunnelsprint med Aston Martin Valkyrie i Monacos Formel 1-løype og med Arne Fredly som guide. En vanvittig bil hvor førerkortet ryker raskere enn man rekker å bokstavere UP, om laseretaten skulle finne på å rette pistolen mot deg, men med ytelser som også bringer eieren til motorveier hvor fire ganger norsk landeveisfart tidvis aksepteres, og som igjen fører fram til baner hvor bare egne ferdigheter bestemmer hastighetsnivået.

Tre millioner på prislappen

«Å milde himmel for et skyv. Opplevelsen får meg umiddelbart til å tenke på frisk tunnelsprint med Aston Martin Valkyrie i Monacos Formel 1-løype og med Arne Fredly som guide.»

Den som ikke føler glede ved å kjøre i 250 km/t på noen av verdens farligste baner, fortjener heller ikke å signere på kontrakten for en AMG GT 63 S E Performance selv om det ikke nødvendigvis skulle by på problemer å bla opp de drøyt tre millionene herligheten koster – inkludert tøvete tilvalg som «aktiv fartsbegrenser». For hva skal man med det i en bil som er bygd for fart og knapt noe annet?

Og når jeg først blar meg gjennom de tre A4-sidene som må til for å ramse opp alt importøren mener må være på dette stjerneproduktet fra den bilprodusentrike delen sør i Tyskland, stopper øynene mine opp ved punktet «forberedt for bildeling». Aldri, aldri om jeg ville overlatt rattet i denne bilen til andre uten selv å befinne med i passasjersetet foran!

Noen raskere?

Hvor mange bilmodeller tilgjengelig i Norge bringer AMG GT 63 S E Performance til forlegenhet? Det politisk korrekte svaret er naturligvis ingen, men et par holder nok følge ut av lyskrysset selv med passasjersetene fylt opp: Tesla-modellene S Plaid og X Plaid, hver av dem med 1020 hk, 180 hk mer enn i AMG-en, og med sprint oppgitt til rett over to-tallet.

Du jukser, vil noen med tyngde hevde. Det går ikke an å måle San Francisco-trikkehvinende el-krefter – uansett hvor mange det er av dem – mot dyp V8-bass komponert av AMG og skrudd sammen med så mye innlevelse at teknikeren som gjorde jobben – og for å bli husket - like godt signerte på en godt synlig navneplate under panseret.

Balansert effektuttak

«AMG GT 63 S E Performance er lett å sette i bås for neddempet luksus. Den pranger ikke, men sender tydelige signaler til dem det er viktig for.»

Men ærlig talt, selv om Aston Martin skremte ut hele 707 hk av den samme fireliters AMG-motoren i fossilekte DBX 707 (James Bonds neste firmabil?), og AMG stopper på 639 hk i egne biler, riktignok 27 hk mer enn i standard-versjoner som i eksempelvis GLE Coupe AMG 63, er elmotoren der for å gi enda mer kjøreglede ved å balansere samlet kraftuttak inkludert momentet på hele 1470 Nm. Ja, du leste riktig: 1470 Nm.

Det virkelig gode med denne fartsmaskinen ligger i produsentene evne til å gjøre AMG GT 63 S E Performance til det multiverktøyet den er – som en letthåndterlig hverdagsbil når det trengs godt hjulpet av bakakselstyringen – for i neste øyeblikk å vekke villdyret med et par fingerknepp på de to små hjulene nede på hver side av AMG-rattet uten å behøve å ta hendene vekk fra det gode grepet i microfiberfeltet.

Minst mulig støttehjulhjelp

AMG Dynamic Plus heter den sensorstyrte standardpakken som styrer dempere, firehjulsdrift, styrerespons, differensialoppsett og eksoslyd ut fra den til enhver tid valgte kjørestil. Å hvor deilig det er å høre smellene fra eksosanlegget ved manuell trinnveksling i nitrinnskassen.

Poenget er å holde bilen lengst mulig unna inngripen fra antispinn og stabilitetskontroll (ESP), men likevel med et sikkerhetsnett i bunnen. Så er det selvfølgelig mulig å skifte til drift-modus ved å sende alle kreftene til bakhjulene.

«Den som ikke føler glede ved å kjøre i 250 km/t på noen av verdens farligste baner, fortjener heller ikke å signere på kontrakten for en AMG GT 63 S E Performance.»

AMG GT 63 S E Performance er lett å sette i bås for neddempet luksus. Den pranger ikke, men sender tydelige signaler til dem det er viktig for. Det samme gjelder interiøret. Ikke overdådig, men elegant materialvalg som gjør det godt å være der.

Bare 13 km på strøm

Litt grønn bilkultur kommer det også ut av ladehybridiseringen. Selv med et batteri på beskjedne 6,1 kWt som kun holder til 13 km elektrisk rekkevidde, ville mer batterikapasitet økt vekten utover de snaut 2,4 tonnene bilen allerede veier og ødelagt for den gode dynamikken.

Så om 180 g CO2/km fremkaller flere fyrop enn applaus, bryr neppe eierne seg om akkurat det når venner og naboer står misunnelige igjen i veikanten. Og hvem snakker om fyringsutgiftene, eller om å huske å plugge bilen til veggen? Neppe de som anskaffer en AMG GT 63 S E Performance.

VI SYNES

Ytelses- og nytelsesbasert kjøreglede, men prisen begrenser muligheten til å oppleve herligheten.

MERCEDES-AMG GT 63 S E PERFORMANCE

Pris fra:Kr. 2 640 625*
Pris testbil:Kr. 3 062 000*
Motor:3 982 ccm, V8, twin turbo bensin
Effekt/moment:639 hk
Elmotor:204 hk
Samlet effekt:843 hk/1 470 Nm
Drivlinje:9A, firehjulsdrift
0-100 km/t:2,9 sekunder
Toppfart:316 km
Batteri:6,1 kWt
El-rekkevidde:13 km
Forbruk:0,79 l/mil
CO2/NOx:180 g/km - 7,6 mg/km
Mål LxBxH:505/195/145 cm
Akselavstand:295 cm
Bakkeklaring:Ikke oppgitt
Bagasjerom:335 liter
Egenvekt:2 380 kg
Tilhengervekt:0 kg
Tankvolum:73 liter
Garanti:5 år/100 000 km
Miljøklasse:F
* Ex frakt/levering.

Ikke forsøk deg – denne er styggrask.
Legg merke til microfibermaterialet i rattets gripsone.
Konservativ tilnærming til funksjonene med manuelle brytere for styring av klimaanlegget.
Selv girvelgeren bærer AMG-logoen.
Disse setene er først og fremst bygd for å holde de som sitter i dem på plass, men ukomfortabelt er det ikke å sitte der.
First class, kaller Mercedes-AMG bakseteløsningen.
Et vell av informasjoner å forholde seg til for dem som bryr seg.
Et av de mange displayutformingene på instrumentskjermen.
Et lite vipp med tommelen og bilen skifter karakter fra snill til vill.
Dempet og elegant med kombinasjonen av skinn og mange karbonfiberfelter.
Burmester betyr god lyd.
Diskret, men sender likevel tydelige signaler.
S-en gjør den store forskjellen.
21-tommere og karbonskiver.
Ingen av de andre familiebilene til Mercedes-AMG er kapable til å hamle opp med Mercedes-AMG GT 63 S E Performance.
Mercedes-AMG GT 63 S E Performance – et sjeldent syn på norske veier.
Powered by Labrador CMS