CATERHAM - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
CATERHAM
Caterhams biler har en lengre tradisjon enn merket selv. For Caterhams virksomhet er helt og holdent tømret på Lotus Seven fra 1957, som igjen var tømret på eldre Lotus-modeller bygget for trials. Caterham begynte imidlertid ikke virksomheten sin før i 1973.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif
Bakgrunnen var at kjøperne sviktet den fjerde serien av Lotus Super Seven, og Lotus-sjefen Colin Chapman besluttet seg til å legge ned produksjonen av biltypen, som hadde vært Lotus’ kommersielle ryggrad fra starten av. Denne beslutningen ville ikke Lotus-forhandleren Graham Nearn godta uten å foreslå et alternativ: At han selv fikk kjøpe hele produksjonslinjen til den langt mer populære Serie 3, og få med seg folk og fe som var spesialister på biltypen på kjøpet.

Chapman sa ja, men tillot ikke Nearn å bruke Lotus-navnet. Nearn valgte derfor navnet Caterham, etter Caterham Hill der den nye fabrikken lå.

Bedriften viste seg straks å være levedyktig takket være en liten, men fanatisk tilbederskare rundt de særpregede kjøreopplevelser en Super Seven kunne by på – ”Designed for racing, built for living” ble fabrikkens slagord. For den lave vekten gjorde at selv relativt beskjedne motorer ga sjåføren fornemmelsen av å kjøre en go-cart på anabole stereoider. I de senere år har motorene kommet fra Opel/Vauxhall og Rover.

Ikke bare bilen, men også emblemet til det nye merket hentet det meste fra Lotus. Begge hadde en trekant med avrundede hjørner plassert i en gul, sirkulær bakgrunn, men i Caterhams tilfelle ble trekanten snudd med spissen ned og fylt ut med teksten ”Super 7”. Over dette sto ordet ”Caterham” i en ytre sirkel. I fjor ble emblemet kraftig stilisert, der tre aluminiumsfargede, appelsinbåt-lignende figurer danner en sirkelramme rundt et trekantet ingenting. Stilfullt, men temmelig intetsigende for uinnvidde.

Som et supplement til Super Seven lanserte Caterham en mer ordinært utseende sportsbil, type 21, i 1994. Men selv om det meste er likt under skallet, fortsetter Caterham-kunder flest å sverge til den mer primitive grunnmodellen. Rundt 650 biler bygges årlig, brorparten leveres som kits til hjemmemarkedet. På eksport går det mest ferdigbygde biler.

Til tross for at andre, rå Lotus Seven-avleggere har kommet på markedet gjennom årene (i dag produseres engelske Westfield og nederlandske Donkerwoort), har Caterham holdt stillingen som den ”originale” videreutviklingen. Navnet er beholdt, for salgsavdelingen er fortsatt i Caterham selv om produksjonen er flyttet til Dartford i Kent – et område som kanskje er mest kjent for at Stones-gutta Mick Jagger og Keith Richards vokste opp der. Om Caterham-biler vil finne et like stort verdensmarked som Rolling Stones-skiver er dog tvilsomt, selv om begge deler representerer rått, høyrøstet kjør med tvilsomme manerer, og likevel britisk på det beste.

Norsk Sportsvogn Klubb

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: