ARO - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
ARO
Romanias få bilfabrikker ser ut til å ha en svakhet for skjold-formede emblemer. I hvert fall gjelder dette både Dacia og Aro. Men i sistnevntes logo står det bare Aro, som er en forkortelse av Automobil Romanesc (rumensk bil).
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif
Fra papir til krigsmaskineri
Det begynte under 2.Verdenskrig da en papirfabrikk ble beordret til å bygge mitraljøser og propeller til IAR-fly. Da denne produksjonen ble nedlagt i 1952 tok en gruppe arbeidere initiativet til å bygge Romanias første serieproduserte motorsykkel der i stedet. Den første bilen, IMS-57, kom i 1957 og var en lett modernisert utgave av den russiske GAZ. To år senere ble modellen oppgradert, det samme skjedde i 1964 med modellen M-461, og året etter ble de første 2000 Aro-bilene eksportert (til Colombia og Kina).

M-461 var etter forholdene en suksess; over 80.000 eks ble bygget fram til 1975. Underveis sikret de seg seire i offroad-trials både i Europa og USA.

Fra 1966 bygde Aro imidlertid en mer komfortabel offroader, den første i 24-serien. Den ble oppdatert igjen og igjen gjennom årene, og ved en sammenligningstest som Ford foretok for denne kategori biler i 1972 oppnådde Aro 24 å bli toer i poengsum etter Range Rover.

Økt eksport
Fram til oljekrisen i 1973 hadde alle Aro-biler vært bensindrevne, nå kom et diesel-alternativ fordi diesel den gang var et betydelig billigere drivstoff enn bensin. Og antall eksportmarkeder økte. I 1985 hadde 93.000 av de til da 125.000 produserte Aro 24-serie gått til eksport. Fire år etter inngikk Aro avtaler med Ford, Peugeot, Daewoo og Toyota om motorleveranser til 24-serien, som ennå i år 2000 var still going strong med fem motoralternativer fra 2,1 til 3 liter og et utseende som minner om eldre Toyota Land Cruiser (på tvers av panserfronten står det Cross Lander).

I 1980 kom Aro med en mindre modell, type 10, som hadde et moderne design og mange Dacia-biter under skallet, inkludert en 1,4-liters motor. Etter hvert kunne også denne modellen fåes med dieselmotor fra VW eller Pegaso. Også type 10 er fortsatt i produksjon, det samme er en bakhjulsdreven lettvektsversjon av den som kom i 1990-årene og bærer det kledelige navnet Spartana.

FOTOALBUM: (Klikk for store bilder)

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: