Volkswagen : VW-utspill i fornuftens navn? - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
VW-utspill i fornuftens navn?
Det er ikke alltid lett å komme til orde med fornuftige argumenter i et tabloid-miljø. Hvis VW-sjef Bernd Pischetsrieder virkelig har kalt hybridbiler en økologisk katastrofe er han modig, og jeg håper han blir gitt plass for argumentene sine.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet BilAutofil (1996-2022).

Twitter RSS
bsgif
All fornuft sier jo at noe som er 500 kg tyngre enn det burde være, og som i prinsippet blir drevet av akkurat det samme som det burde vært drevet med i utgangspunktet ikke er så effektivt som det burde kunne ha vært. Med andre ord: en bensinmotor som skal dra rundt, ikke bare på en bil, men på et helt system med batterier og el-motorer (som dessuten er et elendig energimagasin og en katastrofalt dårlig energi-overfører) gjør masse unyttig arbeid.

Skulle man tro.

Når hybridbilene attpå til er meget mer kompliserte å sette sammen enn en vanlig bil, er det man begynner å etterlyse kjederegnskapet for å se det totale energi-forbruket holdt opp mot den potensielle innsparingen.

Men dette er selvfølgelig vanskelige argumenter rundt spørsmål og forhold som helst bør være svart/hvitt. Akkurat som økologisk dyrket mat er genialt? Uansett hvor lang transportveien er? Eller er ikke det noe argument plutselig.

I hvert fall har Bernd Pischetsrieder angivelig sagt til ”all4engineers” at ”i et samlet økologisk bilde er hybridbiler en klar katastrofe”. Han peker på at produksjonen krever svært meget og at det bare er under gitte forhold at driften viser positive resultater i forhold til vanlig drift. At bilene inneholder så mye (først og fremst batterier) som må betraktes som spesial-avfall er også betenkelig, peker han på.

”Uansett hvor god propagandaen er, kan ikke den endre grunnleggende fysiske og kjemiske lover” sier han videre. Og han tar til orde for at når en bil skal vurderes ut fra grønne egenskaper blir hele bilen, produksjon, hogging, materialbruk og meget annet tatt med i beregningene, ikke bare det primitive forbruket.

Masse god fornuft her, men samtidig er han såpass pragmatisk at han vet at rasjonelle argumenter tar tid å slå gjennom i et miljø preget av ganske mye følelser. Derfor må også VW, spesielt på grunn av haussingen i USA, fortsette å forske på hybrid-løsninger. Muligens, regner VW med, vil kommende lovtekster bli såpass begrensende at dersom man ikke har slike løsninger vil man kunne få salgsforbud på enkelte markeder.

Uansett hvor fornuftig løsningen i bunn og grunn er.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse


Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: