GM : HydroGen3: BIL-etappen nærmer seg - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
HydroGen3: BIL-etappen nærmer seg
Når dette skrives er GMs vannstoffdrevne bil på vei mot Torino der BIL og BilNorge skal overta stafettpinnen. Det betyr også at ca 7.000 km. er tilbakelagt og at den samlede eksosmengden nå nærmer seg 800 liter. Vann!
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif
Nå har GMs hydrogendrevne forsøksbil som startet på sin tvers-gjennom-Europa maraton fra Hammerfest i begynnelsen av mai, vært gjennom kuldegrader på vinterdekk, grusveier i Nord-Sverige, feilaktige hydrogenpumper i Malmø, tyske motorveier, og to Kanal-overfarter. Den har taklet tett bytrafikk i London og trafikk-kaos i Paris. Nå er den gjennom første smak på seriøse fjell og fredag skal vi kjøre den langs Rivieraen i håp om å kunne utsette den for seriøse damplås-problemer.

Men så langt har turen gått uten særlige problemer. De små som har oppstått har faktisk løst seg selv, og har ikke vært større enn at de klart viser at her er det ikke lagt opp til noen glatt reklamefremvisning. Her er det journalister, stort sett fra tyske AutoBild, som kjører, og her har det ikke vært noen skjult generalprøve for å sikre suksessen.

Sånn sett er turen allerede en stor suksess. Distanserekorder er slått for lengst, selv om det selvfølgelig er bedre å nå de planlagte 10.000 km (litt vest for Lisboa – vestere kommer du ikke på fastlands-Europa - er det endelige målet) enn å måtte stoppe etter 7.136 km. Og den ombygde Zafiraen viser at hydrogen- og brenselcelle-teknologien har man egentlig allerede inne, selv om det er en rekke problemer, ikke minst praktiske, som må løses.

En annen del av turen som også er en suksess, er samlingene GM har på læresteder i Europa, for å fortelle om brenselceller og hydrogen-drift. Det første fant sted i Oslo, med nesten 200 ivrige deltakere, deretter har det vært fulle saler hver gang Zafiraen og den rullende utstillingen har tatt en lenger stopp. Et av budskapene er ganske klart: ”Dersom denne bilen når målet sitt i Portugal om en ukes tid er det selvfølgelig en suksess. Men den virkelige suksessen kan ikke måles før en produsent har bygget en million slike biler, og solgt dem med fortjeneste.” Måten budskapet presenteres på forteller klart at det er GM som akter å være der.

I morgen skal budskapet repeteres på den Tekniske Høyskolen i Torino. Og så skal jeg kjøre denne smaken av fremtid til Marseille, der et nytt team skal overta for å ta den videre til Zaragoza. Så er det Madrid og til sist Lisboa.

For noen er dette bare et stunt. For meg vil det bli noe å legge på toppen av den pakken som allerede inneholder den første gassturbin-turen. Den første turen med Citroën DS 19. Den første turen med Wankelmotor. Og et par andre for-første-gang. Det er vel ikke særlig tvil om at turen med HydroGen3, som bilen heter, fører meg nærmere fremtiden enn noen av disse andre gjorde.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: