Ford lade-robot

Ford tester ut robot-ladere

Ford har utviklet et system som gjør at sjåføren kan slippe å gå ut av bilen under lading. Det kan bli nyttig for funksjonshemmede og fremtidens autonome biler.

Publisert

Robotladestasjonen Ford nå tester ut internt, er en del av et større forskningsprosjekt for å utvikle automatiske ladeløsninger for elektriske biler og fullautomatisert lading for selvkjørende biler.

– Vårt mål er at alle skal kunne forflytte seg fritt rundt. Akkurat nå er det å fylle drivstoff på en fossilbil eller lade opp en elektrisk bil en utfordring for noen sjåfører. Med robotladestasjonen blir dette enklere, sier forskningsingeniør hos Ford Europas Research and Innovation Center, Birger Fricke.

Når robotladestasjonen blir aktivert åpner det seg et deksel og ladarmen finner selv veien til ladekontakten på bilen ved hjelp av et lite kamera.

Via FordPass-appen kan deltakerne i pilotprosjektet overvåke ladestatusen. Når ladingen avsluttes, kobler roboten seg fra bilen og går tilbake til utgangsposisjonen.

Robotladestasjonen, som er spesialutviklet ved universitetet i Dortmund i Tyskland, kan i i prinsippet installeres både på handikapplasser, parkeringshus og i private hjem. Teknologien kan også støtte raskere lading.

I fremtiden kan også hele ladeprosessen bli helautomatisert, med minimal eller ingen involvering fra føreren. Føreren av bilen sender simpelthen sin selvkjørende bil til ladestasjonen for så å kalle den tilbake når ladingen er fullført.

Forskningsprosjektet er en del av Fords storstilte elektrifiseringsplan. Et oppfølgingsprosjekt med hurtigladenettverket Ionity skal se på hvordan robotladestasjonen ytterligere kan forbedres.

Powered by Labrador CMS