Xiaomi SU7

Viste sin første bil i romjulen:

Skal bli global Topp-fem på noen år

Dette er et nytt eksempel på bilindustri slik vi ikke akkurat er vant til, men som vi like godt kan venne oss til. På 13 år har Xiaomi nådd tredjeplass blant telefonleverandører. Nå skal de bruke litt lenger tid på å bli blant verdens fem største bilprodusenter.

Jeg syns dette er ganske gøy.

Bil har alltid fascinert meg, blant annet fordi den kan være ganske rask.

Nå som kineserne for alvor har blandet seg inn i bil, har de sørget for en ny dimensjon: de har gjort hele industrien super-rask.

Her satt jeg og skrev ganske sindig og dypt om bilen du aldri har hørt om (enda en!)

Jidu, eller er det Jiyue den heter?

Den som debuterte som RoboCar Robo-01 Lunar Exploration Limited Edition og som så, nesten uten at vi merket det, lanserte sin første virkelige produksjonsmodell like før jul – som de så senket prisen på med nesten 50.000 kroner etter noen uke («fordi vi hadde regnet litt feil») og så kom de med enda en ny – med Red Dot-belønnet karosseridesign, rett før jul

Artikkelen om dette fenomenet hadde jeg tenkt å kalle «Hei – hvor kom den fra?» (slapp av – artikkelen skal komme den, grundig og god) men så måtte jeg utsette prosjektet fordi det dukket altså opp en til av typen hvor i all verden kom den fra?

På plass i Oslo

Jo, som sagt, den kommer fra Xiaomi, som i likhet med for eksempel Polestar og Lotus og Nio og Voyah og Xpeng også har en flagstore-sjappe i Oslo sentrum.

Bare at disse ikke har noen bil i sin.

Ennå.

Det kommer til å endre seg, for da Lei Jun – Xiaomi-sjefen – slapp løs sin SU7 tre dager før vårt nye år, lovet han at de skulle bli en av verdens fem største bilprodusenter i løpet av 15-20 år, og bli en vekstmotor i hele Kinas bilindustri og dessuten bygge en drømmebil som kan sammenliknes med Porsche og Tesla (!!).

I kinesiske finanskretser har man lenge snakket om at der skal det investeres ti milliarder yuan på ganske kort tid, og at de sikter mot et produksjonsvolum på 100.000 biler det første året.

Den tjenesten må de i så fall kjøpe av BAIC i Beijing – Xiaomi er ganske langt fra å ha noen produksjonslisens ennå.

Men slikt lar seg løse. Nio har kjøpt kapasitet på andre fabrikker inntil de ble selvstendig produsent i oktober i år.

Ikke slik å forstå at Xiaomi ikke produserer.

Men ikke biler.

Tredje størst på mobiler

Fra de startet i 2010 er de blitt nummer tre i verden på mobil-foner etter Samsung og Apple. Dessuten har de en enorm portfolio av både elektroniske produkter og hvitevarer. Smarte støvsugere overvåker hele hjemmet ditt – mange av produktene selges også under merkenavnet Mi.

Blant det de har utviklet underveis, er for eksempel «super el-motorer» som skal kunne akselerere fortere enn motorene i både Porsche og Tesla.

La forresten det være nevnt at det var påfallende mangel på tekniske detaljer under den lange introduksjonen – tre timer syntes jeg kanskje var mer enn nok – men jeg oppfattet i hvert fall at SU i modellnavnet betyr Speed Ultra!

Hyper OS

Det er også fortalt at bilen deler operativsystem med både telefonene og kjøkkenmaskinene og den andre elektronikken til selskapet. HyperOS heter det. Nå har jeg kanskje ved en og annen anledning nevnt at dette ikke akkurat er hjemmebanen min, men akkurat dette feltet er åpenbart litt interessant fordi det kan virke mindre skremmende enn andre kinesiske operativsystemer.

Xiaomi har visstnok basert seg på Googles Android-system siden starten. Gjør det at vi blir litt vennligere stemt overfor dem?

Men la oss gå 1003 dager tilbake i tid.

Den 30. mars, ved en annen festlig anledning, sa Lei Jun, en passant, at de skulle investere i en bil som skulle masseproduseres fra første kvartal 2024. Alle glemte det, selv om det dukket opp noen slappe spionfotografier i høst.

Det ble ikke spesiell oppstuss da de registrerte XiaomiEV.com i august heller.

Lekkasjen fra MIIT

Men så kom den vanlige, detaljerte, lekkasjen fra MIIT – det statlige departementet som godkjenner biler som skal ut på markedet, og vi våknet litt.

Xiaomi SU7 (Foto: MIIT)
Xiaomi SU7 (Foto: MIIT)
Xiaomi SU7 (Foto: MIIT)
Xiaomi SU7 (Foto: MIIT)
Xiaomi SU7 (Foto: MIIT)
Xiaomi SU7 (Foto: MIIT)
Xiaomi SU7 (Foto: MIIT)
Xiaomi SU7 (Foto: MIIT)
Xiaomi SU7 (Foto: MIIT)

Det var da det ble kjent at den skulle hete SU7, at den var kodenavnet MS11 og at den skulle produseres av BAIC.

Detaljene fra MIIT var forbausende detaljerte, man fikk for eksempel foto av en spesiell versjon: «Founders edition», det var en rekke bilder av den aktive hekkspoileren og den ble vist både med og uten lidar bak frontruten.

MIIT er greie når det gjelder mål og vekt også: 4997x1963x1455 og akselavstand på 3000 mm.

Frunken måler 105 liten mens kapasiteten bak er på 517 liter. Hjulene er enten 19 eller 20 tommere, 245/45 eller 245/40

Oppsiktsvekkende nok har Xiaomi allerede satt navn på sin egen, flunkende ny, plattform: Modena heter den.

Bilen med det laveste utstyrsnivået veier 1.980 kg og har toppfarten begrenset til 210 km/t.

Luksusversjonen veier 2.205 kg og gjør 265 km/t. Til 100 trenger den 2,78 sekunder.

Bak- eller firehjulsdrift

Ifølge myndighetene er det to drivlinje-alternativer: bakhjulsdrift med 220 kW motor eller firehjulsdrift med 220 + 275 kW. Batteriene kommer fra BYD og er på 73,6 kWt for den enkle versjonen og fra CATL med 101 kWt på den dyre.

I Kina er rekkevidden henholdsvis 668 og 800 km.

Godkjenningsmyndighetene gir oss til og med navnet på motoren: TZ220XS000, og de legger til at de tre versjonene av bilen skal hete SU7, SU7 Pro og SU7 Max.

Innvendig er det selvfølgelig en fest, i overkant av det man kanskje venter i dag – for her har elektronikkspesialistene virkelig lagt alle breisider til.

16,1-tommes sentral skjerm med 3k oppløsning. 7,1 tommers instrumentpanel og navigasjon som henvender seg via en 56-tommers HUD. Bak er det to skjermer, i realiteten vanlige Mi-pads.

Kjørestøttesystemet heter Xiaomi Pilot som henter info fra bl.a. en lidar, radar, 11 HD-kamera og 12 ultralyd radar. Automatisk bykjøring i 100 kinesiske byer innen utgangen av 2024.

(saken fortsetter)

Men tilbake til mykere verdier:

Xiaomi hentet Li Tianyan som designsjef. Han kom fra BMW der han blant annet var svært aktiv på i Vision Circular konseptet. Med seg har han blant annet James Qiu, ex-Mercedes-Benz og sentral i Vision EQXX konseptet

Pen? Det kan vel alltid diskuteres, men jeg syns kanskje dette er et av de mindre kjedelige såpestykkene. Effektivt er i hvert fall karosseriet: en luftmotstands-koeffisient på 0,195 er imponerende hvis den er sann.

Lei Jun var også innom prisen under sin nesten 200 minutter lange presentasjon.

– Ikke tøv, sa han blant annet.

– Selvfølgelig vil den ikke koste 140.000 yuan (ca. 20.000 dollar) – her må dere vise litt respekt for all teknologien på innsiden.

– Prisen vil kanskje bli litt høy, men det vil være en pris som alle vil forstå er rettferdig.

Når han sier «alle» regner jeg med at han tenker på de hundrevis av millioner MI-fans som finnes der ute og som kanskje kan overbevises om at den nye Xiaomien ikke er noe så simpelt som en bil, men en ny Bare-må-ha Smart-dings.

Børsen lot seg imidlertid ikke overbevise.

Etter festforestillingen mistet aksjen de gevinstene den hadde samlet opp tidligere og endte 0,3 prosent lavere.

Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Xiamomi SU7
Powered by Labrador CMS