Spennende uke for GM

Det utenkelige tenkes stadig oftere: at GM er på vei mot grøfta for full fart. Konkurs virker fullstendig utenkelig, men stadig flere ser på det som et mulig scenario.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke endte med en GM-aksje som ikke har vært lavere verdsatt på de siste 13 årene. Har du 13,5 milliarder dollar, kan du kjøpe hele konsernet – det var verd 3,5 milliarder mer for bare to år siden.

Konsernet har 142.000 personer i arbeid i USA, nesten 200.000 til i resten av verden, 1,1 millioner mennesker får alderspensjon og syketrygd derfra og hvert år kjøper de deler og utstyr for 85 milliarder dollar fra mer enn 3.000 leverandører. Vi kan med andre ord trygt antyde at det vil få enorme økonomiske og sosiale konsekvenser dersom selskapet skulle melde seg i skifteretten.

Men det var jo akkurat det Delphi gjorde for ikke så lenge siden, det var også en utenkelig tanke.

Bank of America skrev til investorer torsdag at de ga 40% odds på at skifteretten ville måtte behandle selskapet i løpet av to år. Selskapets egne folk sier at det ikke vil skje. Men foreløpig er det ikke noe som tyder på verken radikal kost-kutt innsats eller forsøk på å bygge biler som folk vil ha.

En ny generasjon store trucks er på nett neste år, kanskje vil dagens synkende bensinpriser hjelpe dem, men det er tvilsomt. Planer om å skjære vekk 28.000 USA-jobber innen 2008 later heller ikke til å imponere. Og avtalene med fagforeningene som sparte selskapet for 1 milliard i sosiale utgifter pr. år, vil tross alt bare kutte de totale fremtidige kostnadene på dette feltet fra 77 til 62 milliarder dollars.

Aksjonærer og investorer begynner også å miste tålmodigheten med ledelsen etter at den sist i uken fortalte at det ville komme nye tall både for 2001 totalt og for annet kvartal i år, på grunn av bokføringsfeil. Richard Wagoner, topplederen, vil kanskje overleve i sin posisjon fordi ingen andre ønsker den akkurat nå, men med betydelig redusert autoritet.

Det mulige scenariet er akkurat som da Kirk Kerkorian gikk inn med sine snaue 10 prosent for noen måneder siden: Noen kan kjøpe hele selskapet, splitte det, ta ut kontanthaugen på ca 15 milliarder dollar, selge bank-armen, GMAC for et sted mellom 10 og 15 milliarder dollars og sende bilfabrikkenheten rett til skifteretten.

Utenkelige ting har hendt før, men ikke i så stor skala kanskje. På den annen side, dette er jo en tidsalder hvor det stadig settes nye rekorder.

Denne uken er i hvert fall en der både salgstall, aksjekurs og Kirk Kerkorian vil bli fulgt med lupe.

Powered by Labrador CMS