SsangYong blir kinesisk

Det har vært mye frem og tilbake med SsangYong. Det er ikke lenge siden et kinesisk selskap skulle kjøpe dem, men ikke fikk det til. Nå blir selskapet kinesisk allikevel.

Publisert Sist oppdatert

SAIC er en av de store operatørene innen kinesisk bilbransje. Ikke så underlig når du får vite at de to markedslederne i Kina, GM og VW, begge er partnere i SAIC. SsangYong kommer med andre ord til et veletablert miljø.

Denne delen av SsangYong-historien startet i 1999. Da var den en gang selvstendige koreanske nisjefabrikken blitt en del av Daewoo. Og da de kollapset, ble SsangYong skilt ut, slik at de ikke fulgte med da GM gikk inn og overtok Daewoo. Det var lenge rykter om at GM også ville kjøpe SsangYong, som ble bestyrt av en egen gruppe kreditorer, men det ble av en eller annen grunn aldri noe av. Bilene derfra ville passet GM Asia ypperlig, mener mange observatører.

Men gjennom SAIC blir altså allikevel Ssangyong nå en fjern slektning. Bilen skal fortsatt bygges i Korea, men fabrikken skal oppgraderes og kapasiteten økes, for SAICs forhandlerapparat i Kina skal nå også begynne å selge denne bilen. ”Våre personbiler og SUV’en fra SsangYong passer hverandre som hånd i hanske sa Hu Maoyuan, SAIC-sjefen, da avtalen ble underskrevet.

Den forteller for øvrig at kineserne skal ha 48,9 prosent av kapitalen, og administrativ kontroll. Resten av kapitalen skal spres ut på minoritetsaksjonærer.

SsangYongs produksjon ligger på i underkant av 150.000 biler pr. år. Dette er for øvrig tredje utenlandske oppkjøp av en koreansk bilfabrikk. Først Renault inn i Samsung, så GM/Daewoo og nå denne.

Powered by Labrador CMS