Saab Memorial Hall
Saab Memorial Hall
Saab Memorial Hall
Saab Memorial Hall
Saab Memorial Hall
Saab Memorial Hall
Saab Memorial Hall
Saab Memorial Hall
Saab Memorial Hall
Saab Memorial Hall
Saab Memorial Hall
Saab Memorial Hall
Saab Memorial Hall
Saab Memorial Hall

Norsk Saab-museum ved Umeå

Saab Memorial Hall er det døpt, en hyggelig samling gamle Saaber (med tilhørende svensktopplåt), som du finner langt nord i Sverige. Startet og drevet av en nordmann.

Publisert Sist oppdatert

Jeg liker denne type referanser på utstillingsobjekter: 1992, Saab 96, Uten Bremser!, Tidstypisk musikk: Sakta vi går gjennom stan, Monica Zetterlund.

Eller 2000 Saab 9-5, Griffen V6, Livet går ei i repris, Vikingarna.

Snaut 20 biler fra 1955 til 2007 – ingen av dem nyrestaurerte klenodier, men biler som har merker etter et levd liv, akkurat som deg og meg, beskrives utstillingen som.

I tillegg til at driveren kaller dette 100 % selvbetjent.

Det vil i praksis si at når det nå en gang åpner etter Corona-problemene betaler man 50 kroner – kontantløst med Swisj (Hjælp, har jeg det?) – men det er bare herrer som betaler. Kvinner og barn går inn gratis.

Så er instruksjonene: «parker utenfor, gå inn og rusle rundt og titt. Temperaturen inne er den samme som ute. Inne fins stoler og bord og kaffe som du koker selv. Hjemmebakt fra Helens Gullsjö bakeri, Saabfilmer og Saab-bøker finnes også.

Egentlig burde det ant meg at det var noe spesielt bak dette. Jeg har truffet fyren før.

Tron Bach heter driveren. Han var i mange år sjef for Finse Hotell (Het det egentlig Finse 1222 i hans tid?) som sikkert var et bra sted med hyggelig miljø – men der er det så asfalt-fattig at de eneste gangene jeg har vært der var i forbindelse med noe tog-tull.

Men jeg fikk da besøkt rallar-museet der med smie og gamle lok og snøfresere og mange gromme minner fra jobbingen med Bergensbanen (fyller 111 år den 27. november). Det museet var Bach også med på.

Men han drev også Sandven Hotell, nede ved strandkanten i Nordheimsund, fem minutter fra Steindalsfossen, og det husker jeg som et fantastisk sted med en ganske eventyrlig hotellsjef.

Som nå forteller at i 2011 ble han pensjonist og flyttet til vakre Gullsjö og bak vedboden fant han en overgrodd Saab 92. Naboen, Andreas, kom med pallgaffelen på traktoren, løftet Saaben ut av jungelen og nå står den inne i den gamle låven, sammen med en rekke andre Saaber.

Mere lavmælt kan det vanskelig bli, og selv kaller han det et beskjedent lite supplement til den fantastiske Saab-samlingen på museet i Trollhättan.

Beskjedent? Dette høres da ut som ekte kjærlighet? Verdt både en applaus og et besøk.

Powered by Labrador CMS