Ford Focus ST

Publisert Sist oppdatert

Ford Focus ST

Ford Focus ST har fått et mer markert designløft i forhold til basisutgaven enn hva som er tilfelle med Golf GTI. Spesielt med fargen Electric Orange er signaleffekten stor, og bilen vil nok ha større sosial aksept i en mer beskjeden farge. Du må ha en viss porsjon mot for å velge denne fargen, for å si det sånn...

Sittestillingen i førersetet er nesten fullkommen. De sportslige Recaro-setene gir fenomenalt fin støtte sideveis, både i ryggen og for lårene. Det sørger rikelig reguleringsmonn for, både i lengde, høyde og sitteputens vinkel. Et lite minus må vi likevel sette i margen for at venstrefoten må ta til takke med en puslete fothviler – hjulhuset krever sin plass. Vår ST har nedfellbar bakseterygg og tre seteplasser bak. Denne fleksible løsningen går du glipp av hvis du bestiller bilen med to separate Recaro-seter bak.

Den sportslige følelsen bak rattet understrekes av ekstrainstrumentene som er plassert på toppen av dashbordet, hvor du finner klokker for motortemperatur, turbotrykk og oljetrykk. Topp dette med det sportslige snerret fra de doble eksosrørene, og du er nesten klar for rally-NM.

Focus ST har tilsynelatende et solid overtak på Golfen når det gjelder muskelstyrke, 25 hester mer burde gi seg utslag i kraftigere fraspark. I våre akselerasjonsmålinger – som denne gang må ses på som så upålitelige på grunn av delvis vinterkledd asfalt at vi derfor ikke har tatt de med i tabellen – klarte ikke Focusen å straffe Golfen verken til 80 eller 100 km/t. Den ble hengende etter, riktignok bare med et par tidels sekunder. Fabrikkens tall viser at 0–100 km/t går i Focus’ favør, men med så liten margin at det er knapt målbart.

Likevel, den femsylindrede motoren – lånt fra Volvo, men modifisert av Fords ingeniører – fremstår som et så vellykket maskineri i kombinasjon med sekstrinnskassen at vi rangerer den hakket foran konkurrenten. Men den trenger litt utfordring, gjerne på veier hvor lavere gear og høyere turtall gjelder fremfor høy fart.

I omtalen av Golfen drodler vi litt rundt valget av automat kontra manuelt gear i en GTI-utgave. Focus ST understreker for så vidt poenget: Den manuelle sekstrinnskassen byr på et nydelig gearskift, så det er aldri i våre tanker at en automatkasse burde gjøre jobben – vi vil selv ha gleden av å være ett med maskineriet når vi utfordrer sentrifugalkreftene.

Begge våre testbiler kan vise til meget imponerende kjøreegenskaper, men to detaljer går i favør av Focus ST: Styringen og balansen i chassiset. Den nærmest fullkomne balansen kjenner du best ved frisk kurvekjøring, med en stivhet i hjulopphenget som er akkurat hva du trenger for å ha full tillit til veigrepet, men samtidig gir den komfort nok på halvdårlige veier. Du slipper å få ristet løs plombene, med andre ord. Styringen er forholdsvis kontant – langt fra gokart-styring – men meget presis og med fin respons fra underlaget.

FØRERMILJØ = 9
Intimt, men litt plastpreget. Beste sportssetene.

PLASS = 7
Grei benplass, rommeligste bagasjerommet. Beskjeden takhøyde bak.

KOMFORT = 7
Alt i alt best fjærings- og kjørekomfort, behagelig støybilde.

KJØREEGENSKAPER = 10
Scorer på hjuloppheng, styrefølelse, bremser og balanse i chassiset.

YTELSER OG FORBRUK = 8
Sterk og villig motor, høyt forbruk.

SIKKERHET = 9
Fem NCAP-stjerner i standardutgave.

PRIS OG UTSTYR = 7
Motoren drar opp prisen. Bra utstyrsnivå.

Poengene gjelder kun for denne testen og kan ikke overføres til andre tester.

LES VIDERE:
- Innledning
- VW Golf GTI- Konklusjon
- Priser og tekniske data

Powered by Labrador CMS