Toyota med nye småbil-planer

Samtidig som samarbeidet med Peugeot/Citroën om en ”europeisk minibil – nå er det forøvrig bekreftet at fabrikken blir lagt til Polen – er i startfasen, forteller Toyota at de planlegger en billig-SUV for utviklings-land. Bygges kanskje med Daihatsu-hjelp i Malaysia.

Publisert Sist oppdatert

Sammen med datterselskapet Daihatsu jobbes det i retning av en liten bil som skal ha en salgspris på rundt 6000 dollars. Den skal også kunne fremstilles i ren personbilform, og begge typene skal bygges i 30-40.000 eksemplarer hver, i året.

Daihatsu Terios (bildet) er utgangspunktet, målet er å få den på nett om tre år, og eksport vil skje til alle de markeder der fabrikken kan oppnå den planlagte tolltariffen på 5% som skal komme innenfor ASEAN frihandelsområde.

Foreløpig er planen å bygge bilen på Daihatsus fabrikk i Indonesia med motorer fra Toyotas fabrikk i Thailand, men samtidig er det åpenbart at Daihatsu nærmer seg et tettere samarbeid med Malaysiske Perodua. Et nytt selskap er i ferd med å bli etablert der Daihatsu og deres partnere skal eie 51 prosent, og Perodua de resterende 49. Så er planen at så snart dette selskapet er stiftet skal det kjøpe 51% av de to Perodua-produsentene i Malaysia.

Det er da åpenbart for de fleste at dermed kommer japanerne til å bli dominerende i denne 115.000 biler pr. år (i år) bedriften, der Daihatsu nå bare eier 20%.

Utspillet har vakt ganske negative reaksjoner, fremdeles er det mange i området som ser på japanerne som aggressive imperialister. Men det er også mange som tar en positiv holdning til noe som i stadig sterkere grad ser ut til å være enda et ledd i Toytas globale strategi.

Powered by Labrador CMS