-
RG Mobility AS:
Takstmann
-
Motor Forum AS Bergen:
Ettermarkedsleder
-
Motor Forum AS Telemark:
Regnskapsansvarlig
-
Werksta Bergen Åsane:
Verkstedleder
-
Bilia X:
Servicemarkedssjef, Xpeng Lørenskog
-
Toyota Asker og Bærum:
Handover / produktspesialist
-
Solaris Norge A/S:
Mekaniker til tungbil, buss søkes
-
Flex1One AS:
Driftsansvarlig
-
Team Verksted AS:
Mekaniker Steinkjer
-
RG Mobility AS:
Key account Manager
-
Hyundai Motor Norway:
Regional Sales Consultant
-
Bilservice AS:
Bilmekaniker
-
Møller Bil Skadesenter Alnabru:
Bilskadereparatør
-
Rettedal Bilkontroll AS:
EU-kontroll, produksjon og lager, kombinert stilling
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Salgssjef Volvo Car Ryen
-
Tide Verksted AS, Avdeling Voss:
Mekaniker tyngre- og lette kjøretøy
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Autoringen Oslo AS:
Takstmann
-
Motor Forum AS, Oslo:
Teamleder Verksted
-
Tide Verksted AS:
Mekaniker
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Nybilselger
-
Andresen Karosseri AS:
Biloppretter
-
Bilhuset Viken AS:
Teknisk Leder
-
Bilco Hønefoss AS:
Mekaniker
-
Tide Verksted AS:
Mekaniker
-
Erik Arnesen Helsfyr:
Bilmekaniker
-
Hovfaret 17B:
Ledige kontorplasser
-
Bilforlaget AS:
Vaktsjef/journalist
Storebror ser deg - stadig oftere
200.000 fartssyndere får årlig brev fra politiet om de er fotografert i fotoboks, og at bilen de eier har hatt for stor hastighet. I følge Statens Vegvesen kunne tallet være åtte ganger høyere. Politiet mottar nemlig fra Vegvesenet bare det antall bilder politiet har kapasitet til å følge opp.

Mer digitalt
I fjor mottok politiet 207.833 bilder fra fotobokser, og det er ny rekord. Antallet er økt med 25 prosent i forholdet til året før. Årsaken er ikke mangel på bilder, men at politiet har fått større kapasitet til å reagere. Landets skog av fotobokser ble passert 87 millioner ganger i de perioder boksene var aktive og hvor farten kunne kontrolleres. Det betyr at hver enkelt bilist i gjennomsnitt ble kontrollert 35 ganger i løpet av året.
Det er Statens vegvesen som foretar den tekniske fotograferingen og finner fram til hvem som eier bilen som har hatt for stor hastighet.
Resten av jobben gjør politiet. Hos vegvesenet er det senioringeniør Per Engeseth som er teknisk ansvarlig for fotoboksene (på fagspråket ATK-systemer).
Overgangen til digitale kameraer har økt kapasiteten enormt. Man slipper å skifte film og systemet kan være i aktivt bruk 24 timer i døgnet 365 dager i året. Alle biler kan i praksis kontrolleres.
- To av tre som ble tatt for å kjøre for fort i 2005, ble registrert av et digitalt kamera, sier Per Engseth til Vegen og vi.
Utenlandske slipper
Myndighetene har store vansker med å følge opp ikke-norskregistrerte biler. Andre land oppgir ikke eiere på kjøretøyer. Flere land har lover som setter forbud mot å oppgi navn på bileiere. I Norden er det felles system, og blir en norsk bilist registrert i en fotoboks i Tyskland, Frankrike eller England, oppgir norske myndigheter navnet på eieren. Men blir en ikke-nordisk bil tatt i en norsk fotoboks, er det i praksis ikke mulig for myndighetene å reagere.
4000 førerkortbeslag
Av de 207.833 bildene som i fjor ble levert til politiet, var 4000 med en så store hastighetsoverskridelse at det normalt vil føre til at føreren mister førerkortet.
Mest under havet
Det er fotoboksen i bunnen av Oslofjordtunnelen, i vestlig retning, som er den mest aktive av alle landets fotobokser. Den ligger bare på sekstende plass i antall bilder for fartsoverskridelser, men er likevel den som tar flest råkjørere. Nesten 200 bilister kjørte i fjor forbi denne fotoboksen langt under havet i en hastighet som medførte at de trolig mistet førerkortet for en kortere eller lengre periode.
De mest inntektsbringende fotobokser: