Lotus
Lotus
Lotus
Lotus
Lotus
Lotus

Lotus på glattisen

Superbilprodusent Lotus har vist en SuperSlede.

Publisert Sist oppdatert

På det fantastiske museet til Tatra i Koprivnice står et ganske utrolig kjøretøy. Det består mesteparten av en Tatra 97, med en noe modifisert front og den samme svære luftkjølte V8-motoren i hekken. Men her står ikke bilen på fire gummihjul, men på fire ski. Dessuten er det en stor valse som ligger neppå overflaten der bak.

Derfor drives den heller ikke gjennom noen hjul. Det er montert en stor propell langt der bak, dessuten kan valsen dreies via en kardangoverføring fra motoren.

Det hele ble bygget for at den tyske hæren skulle kunne forflytte seg kjapt på is og snø. Etter noen testturer i 1942 ble ikke det noe av, på en måte. Onde tunger sier at dette, og den sterkt overstyrende type 97, gjorde sitt til at Tatras sjefkonstruktør Hans Ledwinka fikk så kort straff etter krigen. Hans forsvar var at disse konstruksjonene var så farlige at de kunne ha tatt livet av flere tyske offiserer enn noe bombetokt kunne klart.

Jeg kom på dette vidunderet, et av de få motoriserte kjøretøy jeg absolutt ikke har noe ønske om å få kjøre, noen gang, da disse bildene av den nye Lotusen ramlet ned. Den er tegnet av ex-Formel 1 konstruktør Kieron Bradley på vegne av Jason de Carteret.

Han er fra Guernsey og har en rekke rekorder, som for eksempel den raskeste turen fra kysten av Antarktis til sydpolen. Han er av typen som rusler seg en skitur enten til nord- eller syd-polen, og dette nye kjøretøyet skal han selvfølgelig bruke på en slik ekspedisjon.

Til Sydpolen igjen, men nå er det skikkelig hi-tec. Tre meier, en stor propell, bio etanol på tanken og en is-sprekk radar i front. Den måler 4,5 x 4,5 meter og er så lett at den uten problem skal kunne bæres over store hindringer. 5000 km over Antarktis skal den kjøre nå, leddsaget av 6-hjuls drevne Ford E250.

Dette er forresten ikke første gang Lotus befatter seg med snø og is. De har for eksempel hjulpet britiske bob-mannskaper med skikkelig verktøy.

Powered by Labrador CMS