Snakket opp bilinteressen på Oslo Motor Show.
Snakket opp bilinteressen på Oslo Motor Show.
Snakket opp bilinteressen på Oslo Motor Show.
Snakket opp bilinteressen på Oslo Motor Show.
Snakket opp bilinteressen på Oslo Motor Show.
Snakket opp bilinteressen på Oslo Motor Show.

Bilistenes venn?

Etter først å ha foredratt om bilens viktighet som limet i det langstrakte Norge, bar det for Siv Jensen rett ut i garasjen der racingbilene var parkert på Oslo Motor Show, på med kjøredress og ut på banen. Etter noen runder var finansministeren bare et stort smil.

Publisert Sist oppdatert

– Det var litt skummelt den første runden, men jeg merket raskt at jeg satt på med en som hadde full kontroll.

Selv under en av piruettene var det mulig gjennom bilvinduet å se Siv Jensens brede smil.

Finansministeren poengterte flere ganger at hun er bilentusiastenes venn.

– Vi har gjort det enklere og billigere å være bilentusiast, sa Jensen til stor applaus på Amcar-standen. Så listet opp alt som har gjort for å få bileiernes kostnader ned. Som eksempelvis:

  • Avvikling av HK-avgiften.
  • Reduksjon av årsavgiften.
  • Legge om årsavgiften slik at det blir enklere og rimeligere å eie sesongbil.
  • Reduksjon av omregistreringsavgiften.
  • Åpne for personlige bilskilt.

Bilen binder det langstrakte landet sammen, fremhevet Siv Jensen.

– Det er ikke alle som har de samme valgmuligheter som de som bor sentralt og i store byer. De har få alternativer til bilen, fortsatte Jensen.

Bortfallet av hk-avgiften som regjeringen fikk samarbeidspartiene KrF og Venstre med på har gjort motorsterke biler til dels betydelig rimeligere å anskaffe enten de kommer til landet som nye eller bruktimporteres. Siste rest av avgiften bortfaller i 2017.

Årsavgiften legges om fra 2018 slik at den vil bli krevet inn sammen med bilforsikringen. Det gjør at avgiften følger det antallet måneder bilen er registrert.

I praksis betyr det at om bilen har skilter på i bare to måneder, betales årsavgift tilsvarende to tolvdeler av året. For de mange som kun har kjøretøyet registrert om sommeren reduseres årsavgiftskostnaden med rundt 2500 kroner.

Omregistreringsavgiften er ikke bare forenklet, men også redusert betydelig for de bilene som var dyrest å omregistrere. Det gjør eierskifte rimeligere, og er også en håndsrekning til bilentusiastene.

Forbudet mot personlige skilt har irritert mange. Eksempelvis har Sverige hatt ordningen i mange år. Nå blir det også mulig i Norge.

BilNorge.no er til stede på Oslo Motor Show, og alle våre saker herfra finner du her!

Powered by Labrador CMS