Snu ryggen til barna

Uansett hvor upraktisk det måtte være – nye tall bekrefter at bakovervendte barnestoler reduserer risikoen for skader med 90 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Små barn har langt dårligere forutsetninger for å klare en kollisjon om de sitter i et barnesete som vender forover.

Volvo har samlet data siden 1970 – og deres statistikk fra til sammen 36.000 ulykker der 5.500 barn var involvert danner grunnlaget for deres klare anbefaling:
Barn bør sitte bakovervendt til de har passert tre år, gjerne lengre.

Ikke sterke nok

Årsaken er at hodet på et barn kan utgjøre over halvparten av kroppsvekten – i tillegg er ikke halsen utviklet godt nok til å kunne holde igjen hodet i en kollisjon, noe som kan gi svært alvorlige konsekvenser. Til sammenligning, hos en voksen person utgjør vekten av hodet rundt seks prosent.

I forovervendt posisjon vil nakke og hode få stor bevegelse ved frontkollisjon. Nakkemusklene vil kunne få en overstrekking som kan medføre varig mén. Ved en frontkollisjon vil barnet bli presset kraftig mot bilbeltet, og indre skader kan oppstå. Barnet får også en kraftig tilbakesleng med ny belastning på nakke og hode.

Når barnet sitter bakovervendt blir kroppen og hodet presset mot seteryggen ved en frontkollisjon.
Kreftene blir derfor fordelt over en større flate slik at belastningen blir mindre. Hode og nakke får liten eller ingen tilbakesleng. I underkant av 50 prosent av alle ulykker er frontkollisjoner, og da gjerne i høy hastighet.

Vil avsanne mytene

Mens det i Norge og Sverige er vanlig at de minste sitter bakovervendt, er det ellers i Europa helt vanlig at selv svært små barn sitter forovervendt – dette ønsker Volvo å gjøre noe med.

Tidligere i mai inviterte de 160 journalister fra 24 land til Göteborg til et seminar om sikring av barn i bilen.

Årsaken til at mange lar barna sitte forovervendt i bilen er at de mener barna ikke liker å kjøre feil vei. I følge Volvo er dette bare en myte, deres undersøkelser viser at barna ikke bryr seg om hvilken vei de sitter.

Med dagens nye biler er det enda viktigere i dag at barn sitter sikret bakovervendt så lenge som mulig.

Biler produsert fra og med 90-tallet har en stivere konstruksjon som bevarer bilens kupe intakt selv ved en kollisjon i høy hastighet. Det øker muligheten for at personene i bilen overlever, men stiller samtidig høye krav til bilens øvrige beskyttelsessystem. Derfor har bilene kollisjonsputer og bilbelter med kraftredusering som gjør det sikrere for voksne.

For barn som sitter forovervendt derimot, øker belastningen på nakken i en ny bil fordi mindre av kreftene ved en kollisjon tas ut ved at kupeen deformeres. Kollisjonstester med en testdukke i en forovervendt barnestol, viser at kreftene nakken utsettes for er atskillig høyere i en helt ny bil, sammenlignet med en bil fra 80-tallet.

Monter stolen riktig

Den vanligste årsaken til at barn som sitter i godkjent sikringsutstyr blir skadet, er at utstyret monteres eller brukes feil.

Det er derfor viktig å følge bruksanvisningen nøye og sørge for at stolen sitter skikkelig etter montering og at beltet ikke er brettet. Husk at det er sikkerhetsbeltet som holder stolen fast.

Er du i tvil om hvordan utstyret skal monteres, bør du spørre forhandleren din om hjelp. Når du kjøper sete, ta gjerne med deg den som selger deg setet ut i bilen din for å vise hvordan det skal monteres.

I barnestoler for spedbarn og småbarn er det viktig å regulere de interne beltene i stolen etter som hvor mye klær barnet har på seg.

I stoler for litt større barn der barnet sikres med bilbeltet er det viktig at sikkerhetsbeltet passerer skulderen og ikke blir liggende over halsen. Enda verre er det å legge setebeltet under armen, det kan gi store skader ved en kollisjon.

Powered by Labrador CMS