1980: Lancia Delta - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
1980: Lancia Delta
Det er vel ingen som husker Lancia Delta i dag som en nær slektning til Fiat Ritmo, eller som Årets Bil for 1980 eller som en SAAB-variant, som den jo ble. Det vi husker den for er det den vokste opp til å bli, en av verdens mest vanvittige rallybiler.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif
Selvfølgelig kan vi holde på lenge om Y5-prosjektet som ble startet i 1975 og om Mario Maioli som holdt i designtrådene og om alle designhusene som var innom prosjektet og om hvordan de brukte klesgubben Ermenegildo Zegna til å velge interiør-stilen og –stoffene, og om hvordan Lancia-importen i Norge så ut akkurat da. Det meste av det er både spennende og underholdende, men det denne bilen fortjener mest er at vi frisker opp hukommelsen når det gjelder derivatene.

Husk at på denne tiden hadde Lancia allerede gjort rallyløypene lett futuristiske med sin Stratos. Så kom Audis Quattro, som var enda råere, men så ut som en låvedør i sammenligning. Da den litt under 4 meter lange, ganske kantede, Delta debuterte var det vanskelig å tenke seg den som et svar på Quattro. Men først begynte vi å ane hva som skulle skje da GT i.e. med twin cam, innsprøytning dukket opp. Deretter kom Delta HF Turbo, og så kulminerte det, foreløpig med S4 som bare hadde antydninger av Delta-fasongen felles med donator. Motoren bak er vel nok til å fortelle at denne bilen som debuterte i RAC-rallyet i 1985 og besatte de to første plassene, var ganske spesiell.

Men vi fikk jo en ny Delta produksjonsmodell i 1986 – den var en garantert klassiker allerede da. Delta HF Integrale, den gang med 165 hester til å trekke fire hjul gjennom Torsen-differensialet, men i dag er det en rekke av disse praktbilene som yter godt over 200 hester. Du møter av og til noen av dem, praktfullt kjørt av virkelige entusiaster, på norske veier også.

Greit nok at Delta ble Årets Bil, men for oss er Delta en av de mest spennende bilfamiliene fra siste del av forrige århundre og vel et glimrende bevis på et en stygg andunge kan bli mye mer enn en svane. Den kan for eksempel bli en brølende tiger.

Stort bilde av Lancia Delta
Stort bilde av Lancia Delta i Rally-versjon

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: