Aston Martin : Aston Martin i spill - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
Aston Martin i spill
Først skulle Aston Martin selges, så skulle den ikke, nå er 37,5 prosent av den solgt. Til den tidligere Ducati-eieren.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2021).

Twitter RSS
bsgif

Allerede tidlig i november kunne Bloomberg fortelle at Aston Martin – eller deler av den – skulle selges. Så kom det en ganske sterk melding fra Aston Martin selv, som fortalte at dette var nok sterkt overdrevet.

Selv om meldingen ga et inntrykk av at salg ikke var på tale, så var det ikke det det sto. Det sto at Bloombergs antydning om at storeieren DAR fra Kuwait skulle selge sin part var ukorrekt. Og det viste seg å være korrekt - ingen har egentlig solgt.

Men før vi er kommet frem til i dag slo Moody’s til og sa at dersom ikke Aston Martin bedret sin likviditetsprofil ganske raskt (i løpet av noen uker), ville de komme med en merkbar («mer enn et par hakk») risiko-nedgradering firmaet.

Hva som skjer med det nå, er mange spent på, for egentlig har det ikke skjedd annet enn at man har økt aksjekapitalen med 150 millioner euro og dermed gitt investeringsselskapet Investindustrial 37,5 prosent av selskapet. De kommer også til å få fire plasser i styret ved siden av de fem som representerer dagens aksjonærer.

Dagens Aston Martin ble kjøpt fra Ford i 2007 for nesten 500 millioner pund – dagens deal viser altså at selskapet nå er verdsatt adskillig lavere.

Men i 2007 solgte selskapet mer enn 7000 biler, i en tolv måneders periode frem til september i år endte man med 2520 biler – 20 prosent under tilsvarende foregående periode.

Den nye aksjonæren antyder at selskapet trenger nye investeringer på til sammen 500 millioner euro, uten at de sies noe om hvor de resterende 350 skal komme fra.

Ikke minst trenger selskapet nye motorer, dagens kommer fra Ford-systemet som fremdeles bygger V8 og V12 motorer for engelskmennene.

En løsning er selvfølgelig å hente motorer utaskjærs. Volkswagen er en mulig kilde, men Aston vil nok ses på som en ganske stor konkurrent til VW-eide Bentley. Så kanskje superbil-armen til Mercedes-Benz, AMG, er en mer sannsynlig kilde?

Da Aston Martin viste sin voldsomme soft-roader, de døpte den for Lagonda, i Genève 2009, var det snakk om å bygge den på en GL – så Mercedes-forbindelsene er for lengst opprettet.

På den annen side har Investindustrial glimrende forbindelser til Volkswagen-konsernet.

Det var de som eide Ducati da Audi gikk inn og kjøpte italieneren for 1,1 milliarder dollar – mer enn tre ganger det de hadde investert i produsenten. Ting tyder altså på at disse folkene vet hvordan man gjør en litt sliten eldre dame til en meget attraktiv brud.

Det er vel muligens det argumentet som gjorde at det var Investindustrial, og ikke indiske Mahindra & Mahindra som var en ivrig budgiver helt til siste runde, som stakk av med dette kakestykket.

En skeptisk kommentator, Lex i Financial Times, kommenterer ganske tørt med at Aston Martin kanskje er et mindre farlig investeringsobjekt enn andre små bilfabrikker. For tradisjonen viser jo at Aston er i stand til å konstruere et virkelig effektivt ejektor-sete som kan utløses når det virkelig er problemer på gang.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse


Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: