Toyota : Grenoble blir Smart City - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img img img img
24 bilder i galleri
Grenoble blir Smart City
I oktober starter et spennende prosjekt i franske Grenoble. Det kan danne grunnlag for fremtidens mobilitet i storbyer.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2020).

Twitter RSS
bsgif

Om vi er aldri så glad i å kjøre bil, må vi nok innse at vi i fremtiden må benytte kollektive transportmidler for å ta oss inn til bysentra, om vi da ikke velger å gå eller sykle. Utslippsfrie soner blir også en del av hverdagen.

I alpebyen Grenoble innledes i oktober et testprosjekt som skal strekke seg over tre år og hvor blant annet Toyota deltar.

Det er ikke Toyotas vanlige produkter som inngår i prosjektet, men to urbane spesialister, i-Road og Coms. 70 stykker av disse personlige transportørene med elmotor finner veien til Grenoble hvor det er bygget 30 ladestasjoner spesielt for prosjektet.

Dør til dør
Med i prosjektet er også Citélib, et firma som har spesialisert seg på bildeling. Meningen er at man kan leie et av de små elektriske kjøretøyene fra et sted til et annet, tilsvarende systemet vi kjenner fra bysykler i f.eks. Oslo.

Undersøkelser viser at folk i Europa har en gjennomsnittlig reisetid på 40-50 minutter mellom bosted og arbeidsplass.

Stadig flere reiser kollektivt, men de fleste må likevel spasere drøye 15 minutter før de er fremme. Eller de må vente en stund på en buss som tar dem den siste biten. Nå vil helt sikkert fastlegen din hevde at det er sundt å starte dagen med en spasertur, men det passer ikke for alle.

Se iRoad i aksjon (saken fortsetter)

Suksess lik kø?
Tanken med prosjektet i Grenoble er at man tar tog eller trikk til den mest hensiktsmessige stasjon, og så kjører de siste kilometerne i sin egen lille elbil. Bilene kan bestilles via din smarttelefon mens du sitter på toget.

Toyota utstyrer Grenoble med 70 ultrakompakt kjøretøy, noe som høres beskjedent ut i en by med 160.000 innbyggere, hvorav 60.000 studenter. Og der transportmidlene skal fordeles på 30 ladestasjoner.

Men de har kanskje mulighet til å sende flere dersom prosjektet blir en suksess.

Coms er en enseter med fire hjul og et lite bagasjerom mens i-Road er en trehjuling med plass til to personer. Man får en spesiell opplevelse ved at i-Road lener seg som en motorsykkel i svinger.

Toyota hevder at de går fire av deres spesialkjøretøy på en vanlig p-plass, så det er ikke bare på utslippssiden de små elektriske bidrar positivt.

I Oslo-området kan man i dag leie en elbil på timebasis fra ulike lokasjoner, men prosjektet i Grenoble tar deg nok vesentlig nærmere dørstokken enn hva en elbil kan gjøre.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   toolbar_mail.gif Tips en venn   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse

logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: