Honda : Hondas fremtid på plass - BilNorge.no
img
img
img
img
img
img
img
def bilnytt biljobb Bil FirmaBil YrkesBil Motorbransjen Default forside meny
bilde
img img img img img img
37 bilder i galleri
Hondas fremtid på plass
I mange år var parolen at hydrogenbiler lå minst 20 år inn i fremtiden. Nå er Honda klar med sin Clarity Fuel Cell. En bil som kan dekke det daglige behovet for mange.
Biltester:
bsgif Biltester
Norges største samling biltester fra bladet Bil (1996-2021).

Twitter RSS
bsgif

De første prototypene med brenselceller (Fuel Cell (FC) på engelsk) var relativt store, gjerne SUV- eller MPV-baserte. Årsaken var at teknologien som skulle til for å få hydrogen til å drive en elmotor var ganske plasskrevende. Dessuten var de håndbygde og ekstremt kostbare.

Som batteridrevne elbiler er også hydrogenbiler utslippsfrie når det gjelder klimagasser – det eneste som kommer ut av eksosrørene er rent vann.

Den store forskjellen er at hydrogenbilene har sitt eget «kraftverk» om bord – såkalte brenselceller – i stedet for en batteripakke som må lades fra strømnettet.

Det eliminerer «rekkeviddeangsten» – den nye Honda-modellen har en oppgitt rekkevidde på 650 kilometer etter NEDC-syklusen mellom hver tanking.

Høna og egget
Utfordringen er at du ikke finner hydrogenpumper på hver eneste tankstasjon – i hele Norge fins kun en håndfull av dem i sentrale strøk. Ikke så rart når det heller ikke fins mer enn en håndfull hydrogenbiler på veien. Men vi er lovet at dette skal endre seg i løpet av noen år. 

Honda Clarity blir den tredje «kommersielt tilgjengelige» FC-bilen på markedet etter Hyundai ix35 FC og Toyota Mirai. Skjønt tilgjengelig – foreløpig skal den kun rulle i begrenset opplag i et testprosjekt som kalle HY5 i Danmark og Storbritannia. Flere markeder kommer senere.

Krympet
Bilen er utformet som en sedan, og hele drivlinjen er ifølge Honda på størrelse med en 3,5-liters V6-motor med girkasse slik at den har fått plass under panseret.

I tillegg er et stort Li-ion batteri som lades av brenselcellene, samt regenererer bremsekraft, plassert i gulvet under for- og baksetene. Det gir ekstra effekt når du ønsker mer enn de 103 kilowatt brenselcellene varter opp med.

Som en vanlig bil
Bilen måler 4.915 x 1.875 x 1.480 mm (LxBxH) over en akselavstand på 2.750 mm. Men på tross av relativt rause dimensjoner er ikke bagasjerommet på mer enn 334 liter, mindre enn i en Golf.

Honda oppgir ikke noen vekt men sier de har bestrebet seg på å gjøre Clarityn så lett som mulig, og at selve karosseriet veier 15 % mindre enn en tilsvarende bensinbil.

Komfort på langtur og smidighet i bytrafikk skal være på nivå med det du finner i en konvensjonell bil i tilsvarende format.

Batteri eller brenselceller?
Elmotoren har en maks effekt på 130 kW (174 hk) og et dreiemoment på 300 Newtonmeter i området 0-3500 omdreininger. Null til hundre på ni sekunder og toppfart på 165 km/t.

Men foreløpig er det altså ingen planer om å lansere bilen i Norge.

Alle store bilprodusenter har forsket på brenselceller i årevis, men foreløpig er det altså bare Toyota, Hyundai og Honda som har tilgjengelige produkter på veien. Mercedes hadde en spesialutgave av forrige B-Klasse som nå er borte.

I mellomtiden dukker det stadig opp nye elbiler med stadig lengre rekkevidde, så mange stiller spørsmål ved om vi i det hele tatt trenger hydrogenbiler.

toolbar_print.gif Printervennlig versjon   Del på facebook   twitter   tilbake.gif  Tilbake til forside
annonse


Bilbransjens stillingsmarked - rett til målgruppen

Se flere stillingsannonser her
logotest
Påmelding til daglig nyhetsbrev.
  
   
pix pix pix
pix pix pix pix
pix     pix
 
pix     pix
pix     pix
   
pix     pix
pix     pix
pix   pix

 
Annonse: