-
Bilia Norge AS:
Mastertekniker, BMW Skøyen
-
Bilia Norge AS:
Servicemarkedssjef, Volvo Follo
-
Odda Bilsenter AS:
Teknisk leder
-
Odda Bilsenter AS:
Bilmekaniker
-
XPeng Motors Norway AS:
Area Manager
-
Statens vegvesen:
Utekontrollør Jessheim
-
Werksta Bergen:
Bilskadetakserer
-
Jæger Automobil AS:
Bilskadetakserer
-
Toyota Bilia AS:
Key Account Manager
-
Quipd AS:
Teknikere
-
byMEDHUS AS:
Detailer / bilklargjører
-
byMEDHUS AS:
Bilselger
-
Formula Automobile Norge AS:
Sales Executive & Brand Specialist
-
Werksta Kristiansand:
Billakkerer
-
Volvo Car Stor-Oslo:
Fleet Manager
-
Mekonomen Company Bilverksted AS:
Avdelingsleder
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger TopUsed
-
Møller Bil Stavanger:
Takserer
-
RSA Import:
Salgs- og markeds-koordinator
-
Team Verksted AS:
Delelager/kundemottak
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Selger nye lastebiler på Østlandet
-
Werksta Kristiansand:
Teamleder Karosseri
-
Bilservice AS:
Bilmekanikere
-
Mobile Kjeller AS:
Servicemarkedssjef
-
Man Truck & Bus Norge AS:
Key Account Manager Customer Service
-
Bilia Norge AS:
Innkjøpsansvarlig
-
Robert Bosch AS:
Teknisk Support
-
Bilforlaget AS:
Journalister/Reporter
MCXtrema banebil
Manndomsprøve fra Maserati
I Monterey lanserte Maserati sin sterkeste (og raskeste?) noensinne. Men det blir ikke bare kjøringen som vil skille klinten fra hveten her.
Men et lite sideblikk først. Samtidig som en topptung gruppe fra Modena gjorde klar til å avduke den nye MCXtrema, var børsen i Shanghai ivrig opptatt med å slukke en brann.
Sterke rykter fortalte at Xpeng skulle kjøpe Maserati.
Slik ble ryktet behandlet av relevant presse (jeg er en sucker for Google Translate, jo mer eksotisk originalspråket, jo bedre blir resultatet):
«På ettermiddagen den 17. august angående ryktet om at Xpeng Motors, en ny kraft i Kinas bilproduksjon, vil kjøpe det internasjonalt anerkjente luksusbilmerket Maserati, svarte en relevant person fra Xpeng Motors til Shanghai Security News reporteren at de relevante ryktene er rykter og at det ikke er noen relaterte oppkjøp.»
I klartekst: ryktet er tøv, og vi skal ikke kjøpe noen andre heller, i dag!
Ekstrem italiener
Det var med andre ord en 100 prosent italiensk bil som ble rullet ut på plenen i Monterey. Vi har visst om den lenge, fabrikken teaset Project 21 første gang for ett år siden.
Så viste det seg at navnet ble MCXtrema og ikke har noe med GT2 bilen å gjøre. For her skal jeg si Xtrem stemmer ganske bra.
730 hk, 1300 kg – kun for banebruk – og siste medlem i en lang rekke mytiske sportsbiler fra tradisjonsrike Maserati.
Basert på MC20 selvfølgelig, akkurat som MC12-raceren også var basert på datidens Frank Stephenson-designede gatebil.
Elegante detaljer
Fabrikkens program-erklæring sier: «bilen speiler ønsket om å skape en racerbil som kan føre arven videre, en som hyller fortiden og peker ut sporet for fremtiden til dette italienske luksusvaremerket».
De åpenbare eksterne modifikasjonene er der alle med god grunn: aerodynamikk med hovedvekt på økt marktrykk.
Men ikke uten at designerne har deltatt, ofte på overraskende vis: se de dype luftstrøm-scoopene på panseret. De er både funksjonelle og dekorative der de danner Maserati-emblemet.
Snuten er også ny, og svært lav med smale LED-lys, et svært emblem på panseret øker inntrykket av ramme alvor, og et fett eksosanlegg sørger for en lyd som bekrefter oppdraget.
Aero
Det store luftinntaket (nytt navn på et tak med et skikkelig scoop som her? Kan vi ikke like godt kalle hele greia et luftinn-tak?) oppå som har en funksjonell forbindelse med spoileren bak via den lange haifinnen så du også så på Le Mans-bilene i år og bidrar med kjøleluft til den samme motoren du finner i gate-MC 20-bilen.
Men her er tre-liters V6 Nettuno-motoren utstyrt med to nye turboer og litt mer direkte pusterør som resulterer i 730 hester mot originalens 620. Sekstrinns klikk-klakk kasse sender momentet bakover. Brembos ventilerte keramikk-karbon CCMR bremser hjelper til med stoppingen.
Ikke bare drivlinjen er modifisert. Også det du finner under platene er sterkt modifisert og oppgradert – det er nok ikke mye av originalen som kan brukes som nød-reservedeler her etter at du har hilst på guardrailen.
At vekten er nede på 1300 kg, 250 kg slankere enn gateversjonen, skyldes bl.a. masse karbon i det nye karosseriet og et oppgradert karbonchassis.
Og det er her jeg tenker på manndomsprøven.
Kontrollsenter
Denne bilen er justerbar i alle ender, det kreves med andre ord talent, kunnskap og god teknisk innsikt for å sette den opp korrekt. Ikke bare korrekt til den aktuelle banen, men også korrekt for den aktuelle sjåføren.
Det er litt man-cave attitude over interiøret også: Et enslig sete der til venstre, racing-ratt med innebygget display og omgitt av det verktøyet du trenger når du skal kjøre fort. Der finner du også alle reguleringsmulighetene, inklusive styre-kalibrering, traksjonskontroll, bremsebalanse, motor-strategier og hastighetsbegrenser når du skal inn i depotet.
Kanskje like greit å finne idealoppskriften før du legger i vei ut på banen? Det kan ellers bli ganske travelt der ute.
Hvis du er en av de privilegerte kundene, og også er sosialt anlagt, kan du kjøpe litt ekstrautstyr, blant annet passasjersete. Ryggekamera er en opsjon (rygge??), telemetri også, selvfølgelig, og dekktrykkmåler. Blant mye annet.
Forretningsideen er kanskje å kjøre racing-taxi og ikke bare merkeserie?
Merkeserie
Det er det som er så morsomt med slike merke-racingserier at selv med like ytelser på papiret kan det være store forskjeller i virkeligheten – avhengig av hvor god fører&mannskap har vært til å sette opp bilen.
Parallellogram i alle ender, støtdempere og krengningsstab – alt kan du justere – nok av unnskyldninger, med andre ord, når du ikke får det til å gå kjapt nok.
Moderne og allikevel stappfull av arv og tradisjon – også når det gjelder volumet. Den skal bare bygges i 62 eksemplarer – alle har allerede navn og adresse i ordreboken.
Prisen er foreløpig hemmelig. «Syvsifret med det første tallet lavere enn 2» var beskjeden i California. Da kan vi i hvert fall gå ut fra at de snakket dollar?
La oss håpe bilene dukker opp på baner og ikke ender opp i møllkuler i suspekte samlinger. MC12-kundene var faktisk flinke til å lufte sine. Forhåpentlig sørger fabrikken for at den tradisjonen fortsettes.