Audi A4
Audi A4
Audi A4
Audi A4
Audi A4
Audi A4
Audi A4

Det blir i familien - del 1

Selv om ulikhetene er mange, kan ikke en slanket A4 Avant fraskrive seg et snev av slektskap med VW Passat. Men hvem av dem skal jeg velge?

Publisert Sist oppdatert

- Innledning

OBS!
Prisene i testen var gyldige da bladet ble produsert. Du finner alltid oppdaterte priser i vår nybildatabase.

Ulike å kjøre

Audien er den klart mest sportslige av de to uten at det blir plagsomt. Komforten er fast selv med chassiset stilt inn på komfort, men bilen blir aldri uansett chassismodus like sportslig som BMW. Selve kjøreopplevelsen heller mer mot Mercedes C-klasse.

Den tilbaketrukne motoren i kombinasjon med firehjulsdrift gjør bilen utrolig stabil og fullstendig ukomplisert å kjøre, selv når veiene krever full oppmerksomhet og moms legges på fartsgrensene.

Her blir Passaten hengende etter. Jeg tror ikke den tre cm bedre bakkeklaringen hos Alltrack i praksis spiller noen rolle her. Bilens generelle DNA avgjør. Bevares, det hjelper på styringen og veipresisjonen å vippe den over i sportsmodus, men komfort er like fullt prioritert langt foran sportslig dynamikk i familie-folkevogna.

Audi klart raskest
Selv om motoreffekten i de to er identisk og vekten omtrent lik, tar Audien deg raskere fra A og gjennom hele alfabetet til Å. Forklaringen er å finne i girkassen, ny dobbeltclutchkasse med sju trinn i A4 mot gammel med seks trinn i Passat. Audien girer lynkjapt og tok oss fra startblokkene til 100 km/t på 7,4 sekunder, akkurat det samme som fabrikken oppgir.

Samme øvelse med Passat tok hele 9,0 sekunder. Også på alle mellomakselerasjonstestene var A4 raskere. Disse tallene betyr nok mer for Audi-eieren enn for Passat-eieren i angrepet på sinken foran.

Også i forhold til forbruk oppgir Audi bedre verdier enn Volkswagen: 0,45 liter/mil for A4 og 0,52 l/mil for Passat Alltrack. Her viser forskjellene i praksis seg å være mindre: 0,58 l/mil mot 0,61 l/mil. Audis nye girkasse gjør det bare enklere å tilpasse seg den europeiske kjøresyklusen som ligger til grunn for forbruksmålingene.

Begge stoppet fra 80 km/t på under 27 meter. Det er svært bra med vinterdekk.

Inne i bilene
Betyr plass mest, vinner Passat med klar margin. Den har fire avgjørende centimeter bedre beinplass bak, men hele 13 cm bredere døråpning bak gjør det langt enklere å komme inn og ut av baksetet i Passat enn i A4, selv om sistnevnte er pakket litt bedre enn forgjengeren.

I det hele tatt kles A4 på, mens Passat setter man seg inn i. Dette har selvsagt også med et tilsiktet optisk bedrag å gjøre for å få A4 til å framstå som mer sportslig.

LES VIDERE:

- Del 2

- Konklusjon

- Testdata og poeng

Powered by Labrador CMS