BYD Sea Lion 07 lansering i Guangzhou
BYD Sea Lion 07 lansering i Guangzhou

Strøm av nye modeller

Møt BYDs nye sjøløver – og deres nyeste modell!

BYD er plutselig blitt veldig glad i verdens hav. De har noe de kaller Ocean-serien, der Seal er blant de modellene som dukker opp. Og på Guangzhou-utstillingen kom den første Sjøløven, med løfte om at Sea Lion skal bli en ny modell-serie.

Først skal jeg imidlertid gjøre det klart en gang til hva slags bedrift vi snakker om.

I slutten av november forlot deres produksjonsnummer seks million samlebåndet. Da hadde de brukt temmelig nøyaktig tre måneder på å produsere den siste millionen.

Den aller første millionen brukte litt lenger tid: fra BYD kom på beina i 2008 tok det 13 år før bildet av bil nr. 1 mill. kunne rammes inn og henges opp på styrerommet.

Den andre millionen kom etter ett år. Så tok det et halvt år til million nummer tre. Og etter ni måneder hadde de spyttet ut to millioner til.

En dag jeg orker skal jeg regne ut hvor lenge det er til de gjør en million biler per kvarter – hvis utviklingen fortsetter i dette tempoet.

Slutt på fossilt

Ta også med at BYD stanset produksjonen av fossilbiler i april i fjor – hvis det er noe å skryte av (men det setter VW i perspektiv).

Og hvis du lurte: bil nummer seks mill. er en ……… du kommer til å lure etter at jeg forteller det: Feng Cheng Bao 5 offroad SUV

Slapp av hvis du ikke umiddelbart kjenner fenomenet – dette er en bil BYD introduserte 9. november – 14 dager før den ble et BYD-historisk fenomen. (Bortsett fra at vi har vært borti den også tidligere – følg med hvis du orker).

I tittelen lovte jeg dere forresten BYDs nyeste modell også. Gi meg litt tid – på tross av at Bao bare er noen uker gammel, finnes det et enda ferskere medlem i familien.

Men Sjøløvene først

Zhang Shou heter han som han ansvar for Ocean-programmet hos BYD. Og på Guangzhou-utstillingen trakk han lakenet av 07 og fortalte at Sea Lion skulle bli en nye modellserie med fokus på SUV-er.

Akkurat som Seal-serien som skal fokusere på sedaner. Hva de da skal gjøre med Seal-navnet som nettopp er introdusert på en SUV, blant annet i Norge, ble det imidlertid ikke sagt noe om.

Det ble heller ikke sagt noe om at de skulle rasjonalisere resten av Ocean-serien som bl.a. inneholder en Seagull og en Dolphin i tillegg, altså, til en Seal.

Flere følger

Men glem det. 07 er den første Sea Lion, deretter kommer 05 og 06 – sannsynligvis begge en gang neste år, etter at 07 er kommet i salg på vårparten.

07 står på en akselavstand rett under tre meter og måler 483 x 193 x 162 cm. Stort sett mer er det ikke av data akkurat nå bortsett fra priser som forteller at den går rett i strupen på Model Y, men da er det også en viss fare for at den vil kunne forstyrre BYDs egne Song L eller Denza NZ.

Fremdeles er det ex-Lamborghini/ex Italdesign Wolfgang Egger som fører førstepennen i BYDs designavdeling og som derfor nok også er ansvarlig for dagens siste – og ferskeste BYD:

Yang Wang på e4-plattformen.

Uoversiktlig

Yangwang e4 plattform med G-wagen tendenser
Yangwang e4 plattform med G-wagen tendenser

Når du går tilbake i BilNorge.no vil du oppdage at den har vært nevnt en gang eller tre den også, men kinesiske produsenter kaster rundt seg med konseptnavn som allikevel ikke er det, og modellnavn som heller ikke gjelder, fordi plutselig dukker konseptene opp under helt andre paraplyer.

Yang Wang viste tre biler på Guangzhou. U9 Superbilen og U8 offroaderen som vi har møtt på disse sidene før. Nå er de i produksjon begge to.

Dessuten viste de en konseptbil som foreløpig bare heter e-4 Platform og det som fantes av karosseriantydning på den hadde litt G-Wagen tendenser

Modulbasert

Men vitsen med den nye plattformen er den såkalte tre-i-en teknikken, selv om jeg syns det høres ut som fire, mer enn tre.

Systemene er delt opp i fire hovedgrupper – som selvfølgelig alle er linket sammen elektronisk. Og alle gruppene har reserver slik at alt skal være operativt hele tiden.

Styremodulen bruker for eksempel rattvinkelen som en indikasjon på hvor du vil, men derfra regner den ut moment på hvert hjul, føler friksjonen, kobler det hele mot GPS og overtar i realiteten hele showet selv. Som regel mye bedre enn føreren.

Tilsvarende med fremdrift-systemet. Fire motorer, en på hvert hjul, med ny rekord i moment-fordeling og med muligheter for samme grad av kontroll selv om bare én motor er i drift.

Foreløpig bare en tekst fra en utstilling, men nok et eksempel på at det fremdeles er mulig å tenke nytt her og der i en konstruksjon som ifølge Salmonsens Konversations Leksikon fra 1927 hadde nådd en fullkommen grad av forfining og pålitelighet.

Og nok et eksempel på at BYD åpenbart har alt klart for feiringen av nummer 7 millioner.

Det skal ikke ta lang tid. I oktober sprengte de 300.000 per måned-grensen for første gang – optimistene hevder sågar at det er mulig med 360K. For 2023 regner de med minst 3 millioner salg!

BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07 lansering i Guangzhou
BYD Sea Lion 07 lansering i Guangzhou
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
BYD Sea Lion 07
Powered by Labrador CMS