Honda Civic Hybrid: Honda utfordrer Prius

Etter at Toyota har fått være alene om å fri til hybrid-elskerne helt siden 2000 er Honda endelig kommet på gaten med sin versjon. Foreløpig er deres løsning pakket inn i en firedørs Civic.

Publisert Sist oppdatert
Honda Civic Hybrid

Honda Civic Hybrid

Først publisert i BIL 7 - 2006.

Første gang vi møtte Hondas hybrid-tankegang i kommersiell sammenheng var da de viste sin lille Insight i Genève i 1999. Liten, ganske lekker og nesten totalt upraktisk. Men med en rekke lekre teknologiske løsninger.

Nå nærmer de seg et mer modent marked med sin hybrid-utgave av Civic. Dessverre ligger ikke den nye drivlinjen i den tøffe europeiske Civic-utgaven, men i en firedørs sedan som egentlig er forbeholdt USA og Japan.

Hovedforskjellen på Civic og Prius er at Honda har valgt å integrere el motoren i selve drivlinjen. Kall den gjerne Dynastarter, slik vi hadde på de smarte bilene i 20-årene. En kombinert dynamo og motor. Enten blir den drevet rundt av forbrenningsmotoren og da produserer den strøm, eller den blir tilført strøm, og da trekker den rundt selv. Selvfølgelig kan den også overbevises om ikke å levere strøm, selv om den trekkes rundt, da er det nesten ikke noen motstand i den.

Akkurat som en forbrenningsmotor kan sveives rundt med minimum av intern motstand. I tilfeller hvor det bare er el-motoren som trekker fortsetter nemlig veivakselen i forbrenningsmotoren å følge med rundt, og den drar stemplene med seg, men ventilene står helt åpne og bensinsinnprøytningen er helt nede – dermed kan også denne klumpen henge med, uten å produsere noe, verken i positiv eller negativ retning. Med en batteripakke i bakseteryggen og et elektronisk styresystem som holder orden på de litt over 100 volt som lever i de moderne nikkel-metallhydrid batteriene har Honda fått frem en energipakke som bare veier ca. 60 kg ekstra og som får blandet forbruk (laboratoriemåling) ned på 0,46 l/mil.

Nå er det ikke bare hybridelementet (der du også finner en trinnløst variabel transmisjon) som sørger for et så lavt forbruk. Hondas i-VTEC motorer (nå har de også to plugger i hver av de fire sylindrene) er svært økonomiske i seg selv, tilsvarende motor i en EU-Civic bruker 0,57 l/mil i automatutgaven.

En krone pr. mil i (teoretisk) forskjell, er det verd det? Ikke aner jeg hvordan bilen er å kjøre ennå, en prøvekjøring finner du forhåpentlig i neste utgave av Bil, men med en snittlengde på 15.000 km snakker vi altså 1500 kroner. Omtrent det du sparer på å vaske bilen og legge om dekkene selv. Og hvis det er miljø du argumenterer med så er det klart at det krever mer energi å sette sammen hybridbilene enn de vanlige, for ikke å snakke om økte komplikasjoner ved destruksjonen. Men på den annen side har Hondas løsning såpass mange gode elementer at jeg ikke uten videre hater hybrider i denne situasjonen.

IMA’en (Integrated Motor Assist) ser brukbar ut, og den sørger i mange tilfeller for at de tyve hestene fra el-motoren blir lagt på toppen av forbrenningsmotorens. En slags elektrisk boost. Stopp/Start gjennom en massiv dynastarter høres bra ut. Og den kompakte konstruksjonen gjør at dette er ikke noen merkelig spesialmodell med enorme mysterier under panseret.

Ikke en gang dashbordet er gjort om til et tivoli. Du må se godt etter for å finne måleren for batteriets tilstand og den som forteller om el-motoren er i drift eller om generatoren leverer strøm. Derimot får du en turteller som er rødmerket på 6500 og det høres ut som om dette også er en bil som er morsom å kjøre.

Listen med utstyr er formidabel, og Honda som ligger i tet når det gjelder kollisjonsforsøk, har selvfølgelig gitt denne bilen det den skal ha. Honda pleier å bygge biler for virkelig trafikk også, ikke bare for EuroNCAPtester (der de regner med å skåre 5 når den hives i veggen). Hybrid-pakken har en separat 8 års garanti. Også prisen imponerer – takket være at Staten gir hybridbiler 25% rabatt på vektkomponenten, og ikke regner de ekstra hestene fra el-motoren inn i avgiftene, vil denne bilen komme på 270.500 fra importøren. Det betyr at den har samme engangsavgifter som lille Jazz, det vil si 63.000 kroner.

Kort om bilen:
Pris: kr. 270.500
Motor: 4-sylindret rekkemotor. 1339 ccm. 70 kW (95 hk) v/6000 o/min. 123 Nm v/4600 o/min. El-motor: 15 kW (20 hk) v/2000 o/min. 103 Nm v/1160 o/min.
Mål og vekt: LxBxH: 454,5 x 175 x 143 cm. Akselavstand: 270 cm. Egenvekt m/fører: 1293 kg. Tillatt totalvekt 1720 kg.
Dekk: 195/65R15.
Bagasjerom: 350 liter (VDA).
Tankvolum: 50 liter.
Aks. 0 – 100 km/t: 12,1 sek
Toppfart: 15 km/t
Forbruk blandet kjøring: 0,46 l/mil
CO2-utslipp: 109 g/km

Powered by Labrador CMS