Bil tester 15 piggfrie vinterdekk

At det ideelle helårsdekk ikke eksisterer, er vel noe de fleste har fått med seg. Men visste du at det også er store individuelle forskjeller på vinterdekkene? Bils store test hjelper deg å finne dekket som passer best for dine behov.

Publisert Sist oppdatert

Det er en omfattende prosess når Bils redaktør Kjell Magne Aalbergsjø og hans mannskap tester vinterdekk. I denne testen er 15 dekktyper sammenlignet under så forskjellige forhold som på snødekte veier, is og våte asfaltveier. Typiske variabler i vårt langstrakte land. Å kåre én vinner under så variable forhold er utopi, og generelt viser testen at dekk som er bra på is og snø egner seg dårligere på saltet, våt asfalt. Og vice versa.

Mange kilometer og timer ligger bak den omfattende testen som er foretatt i temperaturer mellom –13 og +2 grader Celcius, på is på Dagali, på snødekte veier på Golsfjellet og på testbaner utenfor Hannover og ved Skandinavisk Trafikksenter i Kristiansand.

Samtlige dekk i testen er piggfrie vinterdekk, og to av dem er regummierte, nemlig AGI Soft Sarek og Grip On Hakka. Enkelte av dekkene har så dårlige egenskaper på våt vei at de vannplaner i hastigheter godt under 60 km/t, mens andre etterlater deg spinnende i selv den minste motbakken på vinterføre.

Resultatene er delt inn i tre områder, is, snø og bar asfalt. Poengene er gitt i en skala fra 1 til 6, og under tabellen finner du en nærmere forklaring på hva tallene står for. Bruk Bils test til å finne vinterdekk som passer din kjørestil og engner seg for dine kjøreforhold. De fleste dekk har svakheter, og det er det viktig at du er klar over. Detaljer om de enkelte dekkene finner du via vår linkeboks.

Testresultater:

Poengberegning:

6: Meget godt egnet

5: Godt egnet

4: Egnet

3: Mindre egnet

2: Lite egnet

1: Ikke egnet

Dekk

Is

Snø

Asfalt

AGI Soft Sarek P611

2

2

5

Bridgestone Blizzak WS-50

5

6

2

Continental Viking Contact 2

6

4

4

Dayton DW 500

1

4

5

Dunlop Graspic DS-1

6

5

2

Falken Espia EP-01

6

3

1

Goodyear Ice Navi Neo

6

5

2

Goodyear Ultra Grip 6

2

3

6

Grip On HAKKA1

5

5

3

Hankook W604

3

3

4

Kumho KWN 7401

3

3

1

Michelin Maxi-Ice

5

4

4

Nokian Hakkapeliita Q

6

6

1

Vredestein Snow Trac 2

2

4

6

Yokohama F720

5

5

2

Powered by Labrador CMS