Tillater ekstra pigger

Neste høst kommer Continental med sitt nye piggdekk IceContact2. Dekket har så mange pigger at det ifølge det norske piggdekkreglementet er forbudt. Men regler er til for å brytes.

Publisert Sist oppdatert

Nå har Vegdirektoratet nemlig tillatt dekket frem til høsten 2017, og deretter tror Continental norske myndigheter vil følge etter Sverige og Finland. Der er dekket nemlig tillatt på permanent basis.

I Sverige og Finland har det kommet et nytt piggdekkreglement som sier at et dekk skal ha maksimalt 50 pigger per meter. Dette kan imidlertid overskrides så lenge det kan dokumenteres at det ikke øker asfaltslitasjen.

Norske myndigheter har også gitt dispensasjon til dekkene som er tillatt i Sverige og Finland frem til 1. oktober 2017.

- Det nye piggdekket fra Continental har flere pigger og gir bedre grep på is enn forgjengeren. Lovendringen i Sverige og Finland er bra for trafikksikkerheten og veislitasjen, og vi tror at den norske dispensasjonen vil gå over i en permanent lovendring i 2017, forteller teknisk sjef hos Continental Frank Larsen.

50 prosent flere pigger
Continental IceContact2 har, avhengig av størrelsen på dekket, opp til 50 prosent flere pigger enn forgjengeren, noe som bedrer isgrepet uten at asfaltslitasjen øker.

Piggene er imidlertid både mindre og lettere enn tidligere, slik at slitasjen på veibanen ikke er større. Dette testes ved at man kjører over en granittplate 400 ganger i 100 km/t. På den måten kan man se at slitasjen på veibanen ikke er større selv om man har flere pigger i dekket.

- Dette er fantastiske nyheter for forbrukerne. Med IceContact2 har de fra høsten 2015 muligheten til å kjøpe et dekk som er vesentlig bedre, spesielt på is, enn tidligere, samtidig som det ikke sliter noe mer på veibanen, sier Larsen.

25 prosent lettere
De nye piggene på IceContact2 er både mindre og 25 prosent lettere enn piggene på forgjengeren ContiIceContact, og dette gjør også at støynivået blir lavere.

Selve piggen har en unik form som er spesialdesignet for å gi mest mulig grep på is, samt «reservoar» foran og bak piggen for å gi rom til knust is som ellers ville hindret full piggeffekt.

Dekkets egenskaper ved kjøring på tørr asfalt er forbedret med ni prosent, mens forbedringen er to prosent på is.

Det er imidlertid når det kommer til bremsing og akselerasjon men ser den største forskjellen, og har er IceContact2 åtte prosent bedre enn forgjengeren på isunderlag takket være flere og bedre pigger.

Forankring
For å forhindre at piggene faller ut ved kjøring har Continental, som den første produsenten i verden, utviklet en spesiell teknologi som forankrer piggene mye mer fast i dekket.

Piggene belegges med ”bindemiddel” og monteres av roboter i de spesielt utviklede pigghullene. ”Bindemiddelet ” aktiviseres deretter i et spesielt klimakammer og sørger for at piggene sitter i dekket.

Dette sikrer 400 prosent bedre feste av piggene enn det som er mulig med konvensjonelle prosesser. Hver pigg kan motstå strekkrefter på opptil 50 kg uten å bli trukket ut av dekket.

Continental IceContact2 kommer på det norske markedet fra høsten 2015.

Powered by Labrador CMS