Viktig for valg av vinterdekk

Spørsmålene er mange når det kommer til valg av riktige vinterdekk. Er du blant dem som er i tvil om du bør gå for piggdekk eller piggfrie dekk? Her er dekkekspertens beste tips til dekk tilpasset dine behov.

Publisert Sist oppdatert

En undersøkelse gjennomført av YouGov for Nokian Tyres viser at nordmenn først og fremst ser etter vinterdekk som gir et godt grep og kort bremselengde på vinterveier. Piggdekk er førstevalget for de som ønsker et godt grep i varierende vær.

Mens pigger er ansett som det beste valget for nordiske vinterforhold, er piggfrie vinterdekk derimot foretrukket blant de som først og fremst kjører i byområder. Eksempelvis kjører hele 80 prosent av bilistene i Oslo-området med piggfrie vinterdekk.

Ifølge Fredrik Hauge, produktsjef i Nokian Dekk, finnes det visse kontrollspørsmål som vil hjelpe deg til riktig valg av dekk. Avgjørende for valget av dekk er hva slags type sjåfør du er, formålet med kjøringen, hvor ofte du kjører, hvor erfaren du er, samt kjøreforholdene.

– Uavhengig av om behovet ditt heller mot piggdekk eller piggfrie vinterdekk, er det viktig at dekket har egenskaper som tåler skiftende føreforhold. Dette er noe vi fokuserer på i utviklingen av våre dekk, og vi er stolte av at dekkene våre kommer ut som best i test år etter år, sier Hauge.

Her er dekkekspertens beste tips for riktig valg av vinterdekk.

  • Generelt vil piggdekk være det sikreste valget ved varierende vinterføre. Disse bremser klart best, og er spesielt godt egnet for områder hvor risikoen for isete veier er stor.
  • Piggdekk anbefales både for uerfarne sjåfører og for de som må kjøre uansett vær og føreforhold.
  • Eldre biler uten ABS og/eller antispinn-system bør ha piggdekk.
  • Piggfrie dekk gir de mest komfortable kjøreegenskapene. På snø gir piggfrie dekk like godt, eller bedre grep enn piggdekk. På isete underlag må man kjøre mer forsiktig og mer forutseende enn med piggdekk.

Velger du piggfrie dekk er det viktig å velge vinterdekk for nordiske forhold.

– Velg dekk som er tilpasset dine behov for å være sikker på at du kjører trygt i vinter. Husk også regelmessig vedlikehold av vinterdekkene. Minimum 3 mm mønsterdybde og riktig lufttrykk er viktig for at dekkene skal fungere optimalt, sier Hauge.

Til tross for at flertallet oppgir dårlige vinterdekk som den største risikofaktoren under vinterkjøring, viser undersøkelsen fra YouGov at flere slurver når det kommer til vedlikehold av vinterdekk.

Eksempelvis er det kun 15 prosent som sjekker lufttrykket ved lave temperaturer. For lavt lufttrykk gjør det vanskeligere å ha kontroll over bilen dersom den begynner å skrense, styringen blir tyngre.

I tillegg kan det gå varmegang i dekket, noe som kan føre til feilslitasje og skade på dekkene.

Undersøkelsen viser også at kun 4 av 10 kjenner til minimumskravet for mønsterdybde på vinterdekk på 3 millimeter. Slitte dekk svekker dekkets evne til å drenere vekk snø og slaps. I tillegg er riktig mønsterdybde avgjørende for grepet.

Ifølge Hauge bør man kontrollere mønsterdybden med jevne mellomrom, og minimum hver gang man skifter dekk.

– Dekk er det viktigste sikkerhetsutstyret på en bil, og det er derfor bekymringsverdig at såpass mange er uvitende om grunnleggende regler for dekksikkerhet, sier han.

Powered by Labrador CMS