Dodge Dakota

Dodge Durango

Ole Grønvold

Jeep Compass

Dodge relanseres i Norge om et år

Dodge relanseres i Europa og Norge i april/mai neste år. Det vil bugne av nye modeller, og Chrysler, Dodge og Jeep skal selges av de samme forhandlerne. I løpet av de tre årene fra og med 2005, lover fabrikken 24 splitter nye modeller. To er alt kommet – 300C og Crossfire

Publisert Sist oppdatert

Mens Chrysler skal ose av prestisje og ”den amerikanske drømmen – skal Dodge være mer ”for folk flest”. Det skal være ”muskler, design og særpreg – men ikke så spesiell at de blir oppfattet som sære. Dodge skal ha lavere prisposisjon enn Chrysler – og Jeep skal ha profil som i dag – som eneren på jeeper.

De neste tre årene lover ledelsen for Chrysler-divisjonen i DaimlerChrysler at de skal lansere hele 24 nye modeller. De sier de skal sette verdensrekord fra en modell vises som prototype til den står hos en forhandler nær deg. De 33 norske forhandlerne har mye spennende å vente på.

Daglig leder Ole Grønvold i Bertel O. Steen Chrysler Jeep Norge A/S sier at det faktisk bare er en importør i Europa som har en kontrakt om import og salg av Dodge – og det er i Norge. Men innen april/mai neste år vil det være Dodge i alle land i Europa.

Tyvstarter
Dodge er alt på plass i Norge. Dodge Ram selges – men nå kommer det flere nye Dodge-modeller:

• Durango i ny versjon er på plass i Norge i april/mai

• Dakota pickup kommer en måned senere

Men det store skjer i april/mai neste år. Da skal Dodge lanseres i alle land og den store nyheten blir Caliber som ble vist som prototype på bilustillingen i Geneve. På utstillingen i Frankfurt vises den ferdige Caliber og deretter blir det den store Dodge.

Bilen kommer både med bensin- og dieselmotor og blir en av de første med den nye verdensmotoren Hyundai i Korea har utviklet for Mitsubishi, DaimlerChrysler og Hyundai/Kia. Det er en motor som Dodge Caliber får i en 1,8-liters versjon. Det kommer også versjoner på 2,0 og 2,2 liter. I tillegg kan bilen leveres med en 2-liters turbodiesel.
- Bilen er i øvre Golf-klasse, sier Grønvold. - Kanskje mer en konkurrent til Audi A3.

- Så den erstatter Chrysler Neon?

- I størrelse ja – men de to modellene har overhode intet med hverandre å gjøre. Den nye Caliber skal produseres i Nord-Amerika.

- Ikke i Brasil som var planene tidligere?

- De bilene vi får kommer i hvert fall ikke fra Sør-Amerika.

Jeep med RAV-utfordrer
Planene er også klare for flere nye modeller fra Jeep. Om kort tid lanseres en helt ny Grand Cherokee. Det blir bare som personbil. Lansering i Norge ca 1. juli.

Ikke nok med det. I løpet av våren 2006 (trolig i mars) blir det Norges-premiere på Jeep Commander – en 7-seter av Grand Cherokee.
- Vi håper at den også kan bli varebil, sier Grønvold.

På bilutstillingen i Frankfurt til høsten skal Jeep ha verdenspremiere på utrolige tre helt nye biler. En av dem er Compass (vist som konsept i Detroit 2002) og sies å være ”direkte konkurrent til Toyota RAV4, Honda CR-V etc”. Med andre ord en ”rimeligere jeep som kan være til salgs hos norske forhandlere i oktober/november 2006.

Neste blir en noe mindre versjon av samme bilen. Den vil være i Norge i 2007.

- Så det blir en RAV3,5?

- Slik kan det også sies.

Voyager i 2007
Chrysler 300C diesel kommer snart – men ellers blir det få nyheter fra Chrysler i år. Det kan bli en mindre oppgradering av Voyager – for først i 2007 skal den helt nye Voyager være klar. Neste generasjon Voyager kan komme som Dodge, men det er ikke endelig avklart.

- Det ruller rundt 16.000 Voyager på norske veier, sier Grønvold. Bilen er meget ettertraktet som bruktbil og vi makter ikke å få tak i nok innbyttebiler.

- Dere bygger om varebiler til personbiler?

- Ja, vi søker med alle midler å dekke etterspørsel etter brukte Voyager som 5 eller 7-setere. Det koster fra 15.000 til 25.000 kroner å sette inn seter samt bygge om bilene. Er bilene over ti år er det ingen ekstra avgift – men det skjer faktisk at vi også bygger om nyere biler og betaler avgiften. Mest populære er Grand Voyager.

- Mange klager over at baksetene som selges til Voyager er alt for dyre?

- Det mener faktisk vi også. Men også vi kjøper setene av norske leverandører.

- Mange har forundret seg over at hele 33 norske bilhandlere har kontrakt med Chrysler-Jeep!

- Om noen ikke til nå har forstått hvorfor ”så mange seriøse bilforhandlere har tegnet kontrakt om å være forhandlere for Jeep og Chrysler vil kanskje tenke annerledes om noen år. Jeg føler at forhandlerne tror på våre merker, og ikke minst at leverandørene har vist at ”de holder ord”.

Powered by Labrador CMS